Türk Ekonomi ve Siyaset Dünyası Kemal Derviş'i Kaybetti

Türk Ekonomi ve Siyaset Dünyası Kemal Derviş'i Kaybetti
Kemal Derviş, 2001-2002 yılları arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütmede görev aldı. 74 yaşında olan Kemal Derviş, hayata gözlerini yumdu. Uzun süredir ABD'de parkinson tedavisi nedeniyle hastanede yatıyordu....

Kemal Derviş, 2001-2002 yılları arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütmede görev aldı. 74 yaşında olan Kemal Derviş, hayata gözlerini yumdu. Uzun süredir ABD'de parkinson tedavisi nedeniyle hastanede yatıyordu. Derviş, lisans ve lisans üstü eğitimini London School of Economics'te (LSE) gerçekleştirdi. Doktorasını ise Princeton Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. 1977 yılında Dünya Bankası'nda görev aldı. 1996 yılında ise kurumun Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığı görevine terfi etti.

turk-ekonomi-ve-siyaset-dunyasi-kemal-dervisi-kaybetti

Kemal Derviş'in ekonomiye katkıları ve hükümet görevi

Türkiye, 2001 yılında mali bir krizle boğuşuyordu. Bu yıllarda, Ecevit Hükümeti harekete geçti. Böylece Derviş, Türkiye'ye davet edildi. IMF ile müzakereleri yöneten Derviş, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı görevinde bulundu. Bu süreç içerisinde Güçlü Ekonomiye Geçiş Planı hazırladı. Plan kapsamında finans yönetiminde önemli reformlar gerçekleştirdi. Program sonrasında Türkiye, sabit kur modelinden dalgalı kur modeline geçiş yaptı.

[embed]

Ali Babacan Kemal Derviş hakkında mesaj yayımladı

2002 yılının Ağustos ayında dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düştü. Bu nedenle, görevinden istifasını duyurdu. DEVA Partisi Lideri Ali Babacan vefat haberinden sonra sosyal medya hesabından mesaj yayımladı. Mesajda, "Çalışmalarına değer verdiğim, ülkemizi dünyada başarıyla temsil etmiş değerli bakanımızı, saygıdeğer Kemal Derviş’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine sabır, ülkemize baş sağlığı diliyorum." ifadelerine yer verdi.