Seçim Ne Zaman? Seçim Ertelenir Mi?

Seçim Ne Zaman? Seçim Ertelenir Mi?
18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'a çekileceğini açıkladığı cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin tarihi, 10 ili etkileyen depremler sebebi ile tartışma...

18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'a çekileceğini açıkladığı cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin tarihi, 10 ili etkileyen depremler sebebi ile tartışma konusu oldu.

Hukukçular başta olmak üzere birçok siyasetçi de anayasaya göre seçimlerin sadece 'savaş koşulu' ile ertelenebileceğini ifade ediyor. Bunun dışında bir arayışın 'sivil darbe girişimi' olacağı savunuluyor.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre seçim tartışmaları sürüyor.

Deprem Örneği Verildi

İktidar kulislerindeki hukukçuların da vurguladığı "Savaş hali dışında seçim ertelenemez" düzenlemesine dikkat çekilse de hayatın olağan akışı dışında meydana gelen gelişmelere dikkat çekildi ve şu örnek verildi:

"14 Mayıs için planlanan seçim süreci işlerken, örneğin 10 Mayıs’ta bu deprem olsa biz seçimi yine yapabilecek miydik? Nerede, nasıl sandık kurulacak, oy kullanılacak, bunun güvenliği nasıl sağlanacaktı? Bu deprem seçim tarihi belirlenmeden ortaya çıkmış olsa da bu sorunlar devam edecekse millet iradesinin temsilinde bir sakatlık olmaması açısından durum değerlendirilebilir."

AK Partililer çıkış yolu olarak ilk etapta kararlarına itiraz edilemeyen Yüksek Seçim Kurulu’nu işaret ediyor. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), "Bu seçim sağlıklı yapılabilir mi?" sorusunun sorulabileceği, YSK’nin vereceği olumsuz bir kararla bir ertelemenin yolunun açılabileceği konuşuluyor.

Depremin ardından 1 milyonun üzerinde kişinin başka illere gittiğini, bu durumun seçmen iradesini, demokratik temsili sakatlayacağını ifade edenler YSK’nin bunu değerlendireceğini belirtiyor.

Seçimin ertelenmesi olasılığı için YSK’yı işaret edenlerin yanı sıra seçim tarihi ile ilgili bir değişiklik planlanırsa bunun mutlaka muhalefetle istişare edilmesi gerektiğini savunanlar da var.

Bu görüşü savunanlar "Biz şu en son açıkladığımız yerdeyiz. O da seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması. Henüz yeni bir değerlendirme olmadı. Bir değişiklik olursa Meclis'te uzlaşma aramak şart. Ama şu an gündemimizde yok" diyor.

10 Günlük Süre

AK Parti kulislerine göre seçimlerin planlandığı gibi 14 Mayıs’ta yapılması veya zamanında 18 Haziran’da yapılması ile 'seçimlerin ertelenmesi' için bir süreç başlatılması olmak üzere 3 konuda da değerlendirme yapmak için en az 10 günlük sürenin geçmesi bekleniyor.