Uluslararası Basın 14 Mayıs Seçimleri Hakkında Ne Diyor?

Uluslararası Basın 14 Mayıs Seçimleri Hakkında Ne Diyor?
18 gün sonra gerçekleştirilecek olan seçime sayılı günler kala, adaylar ve partiler kampanyalarını hızlandırdı. Birçok şehirde ardı ardına düzenlenen mitinglerle birlikte, uluslararası medyanın seçime olan ilgisi arttı."Erdoğan...

18 gün sonra gerçekleştirilecek olan seçime sayılı günler kala, adaylar ve partiler kampanyalarını hızlandırdı. Birçok şehirde ardı ardına düzenlenen mitinglerle birlikte, uluslararası medyanın seçime olan ilgisi arttı.

"Erdoğan İçin Büyük Test"

ABD'den Fransa'ya, Rusya'dan Almanya'ya kadar birçok yayın organı, son anketleri ve seçimin muhtemel sonuçlarını sayfalarına taşıdı. Al Jazeera English, yayınladığı 13 dakikalık video haberiyle "Türkiye seçimleri neden Erdoğan için büyük bir test?" sorusunu gündeme getirerek, 20 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "dev bir siyasi figür" olarak tanımladı.

Kılıçdaroğlu'nun "Alevi" Videosu Dünya Basınında!

Forbes dergisi, "Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'nun Alevi açıklamasına karşı tepkisi ortaya çıktı" başlıklı haberinde muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yayınladığı Alevi videosuna değindi. Dergi, restore edilen Sultanahmet Camii'nin yeniden açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Aleviler için atılan olumlu adımları hatırlattığını belirtti.

Ayrıca, Erdoğan'ın muhalefet bloğunun Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kapatmayı önerdiğini de gündeme getirdiği aktarıldı. Ancak Kılıçdaroğlu birçok kez çıkıp Diyanet'i CHP'nin kurduğunu ve kapatılmasının söz konusu olamayacağını söylemiş, hatta Meral Akşener de bu sözleri desteklemişti.

Tansiyon Yükseldi

Öte yandan Fransız radyosu RFI, "Seçmenlerin Erdoğan'dan beklentileri neler?" başlıklı bir haber yayımladı. 14 Mayıs'a üç haftadan az bir süre kala Türkiye'de tansiyonun giderek yükseldiğini ve çok önemli bir oylamanın gerçekleşeceğini vurguladı. Sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağının henüz bilinmediğini belirten radyo, 85 milyon Türk'ün cumhurbaşkanını seçeceğini ifade etti.

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi ise son anketlerin en azından başabaş bir yarış gösterdiğini ve henüz hiçbir şeyin kesinleşmediğini belirtti.

Rus haber ajansı RIA, Türkiye'deki anketlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turu işaret ettiğini bildirdi.

Bir diğer Rus haber ajansı olan InterFAX, yayınlanan son anketlere göre Erdoğan'ın ikinci turda rakibi Kılıçdaroğlu'nun önünde olduğunu abonelerine bildirdi.

Rus haber sitesi Absatz, 'Kavşaklarda Başkanlar Değişmez: Türkiye'deki Seçimlerde Erdoğan Neden Kazanabilir?' başlıklı haberinde, seçmenlerin bir kısmının sandıkta fikirlerini değiştirerek Erdoğan'a destek vereceği yorumunu yaptı. Rus siyasi analist Karine Gevorgyan, Erdoğan'ın ilk turda kazanabileceğini belirtti.

Ülkenin Yarım Asırlık Kaderini Belirleyecekmiş

İran haber ajansı Tasnim ise, "Yaklaşan Seçimler Türkiye'nin Önümüzdeki Yarım Asırlık Kaderini Belirleyecek" diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına yer veren Tasnim, 14 Mayıs'a günler kala hassas cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'nin yalnızca beş yıllık geleceğini değil, aynı zamanda önümüzdeki yarım asrı da belirleyecek bir dönüm noktası olacağı yorumunu yaptı.

Ajans, Erdoğan'ın "Yaklaşan seçimler, ülkemizin sadece beş yıllık geleceğini değil, önümüzdeki yarım asrı da belirleyecek bir dönüm noktasıdır" şeklindeki açıklamasını aktardı.