TİP'in Listesinde Kimler Var? Hangi Bölgelerden Aday Çıkmayacak?

TİP'in Listesinde Kimler Var? Hangi Bölgelerden Aday Çıkmayacak?
TİP, 87 seçim bölgesinin 53'ünde milletvekili adayı gösterdi. Listede işçiler, sanatçılar, insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşu üyeleri yer aldı.TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Türkiye İşçi Partisi adı, 44...

TİP, 87 seçim bölgesinin 53'ünde milletvekili adayı gösterdi. Listede işçiler, sanatçılar, insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşu üyeleri yer aldı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Türkiye İşçi Partisi adı, 44 yıldır oy pusulasında yer almamıştı. Bugün, bu adın oy pusulasında yeniden yer bulmuş olmasının gururunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapis cezası alan Avukat Can Atalay, Hatay'da birinci sıradan milletvekili adayı gösterildi. Erkan Baş, Atalay'ın yerini Gezi Davası tutuklusu olan Barış Atay'a bıraktığını söyledi.

Baş, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki milletvekili adaylarının tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, "TİP'te sen-ben kavgası yok." dedi. Ayrıca, Hatay'da TİP'in en güçlü olduğunu ve Barış Atay'ın, "Can çıkacak!" dediğini söyledi. Bunun üzerine salon, Barış Atay'ı ayakta alkışladı.

Can Atalay, Antalya'da ikinci sıradan aday gösterilirken, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Avukat Can Atalay da mektubunda, "Bu memlekette her şey Gezi ile başlamadı. Ama özgürlükçü dalganın yükselmesinde önemli bir dönemeç oldu." ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Günümüzün kilit sorunu Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk turda kazanılmasıdır. Türkiye önemli bir eşikte. 'Bay Kemal'in kendi ifadesiyle cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız." dedi.

TİP'in diğer milletvekili adayları arasında Erkan Baş (İstanbul 3. Bölge, 1. sıra), Ahmet Şık (İstanbul 2. Bölge, 1. sıra), Sera Kadıgil (İstanbul 1. Bölge, 1. sıra), Mehmet Ali Gümüş (Hatay, 3. sıra), Mısra Öz (Bursa, 1. sıra) ve Meryem Göktepe (İzmir 2. Bölge, 2. sıra) yer alıyor.

Hangi Bölgelerde Aday Çıkarılmayacak?

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara'nın birinci bölgesi, Bursa'nın ikinci bölgesi ve İzmir'in birinci bölgesi de dahil olmak üzere Tekirdağ, Diyarbakır, Şırnak, Zonguldak, Van ve Erzurum'un da aralarında bulunduğu 30 ilde aday çıkarmadı.

TİP'in seçim bildirgesinde yer alan "kırmızı çizgiler" okunurken, toplumsal cinsiyet eşitliği, İstanbul Sözleşmesi'ne dönüş ve laiklik vurgusu en çok alkışı aldı. Partinin seçim şarkısı ise Sezen Aksu'nun "Karşıyım" isimli parçası oldu.

Kimler Aday Oldu?

TİP'in milletvekili adayları arasında sanatçılar, gazeteciler, barış akademisyenleri, yazarlar, senaristler, oyuncular, insan hakları savunucuları ve sağlık profesyonelleri yer aldı.

İrfan Değirmenci İzmir 2. Bölge'de 2. sırada, Mehmet Aslantuğ ise Muğla'da ilk sırada aday gösterildi. Ankara 2. Bölge'de ise Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş birinci sırada, vergi uzmanı Ozan Bingöl ise Ankara 3. Bölge'de birinci sıradan aday oldu.

Mısra Öz, 5 yıldır hukuk mücadelesi vererek tren kazasında kaybettiği oğlu ve eşi için adalet arayan bir aktivist olarak İstanbul 2. Bölge'de 2. sıradan aday gösterildi. Milletvekilliği adaylığına ilişkin açıklamasında, “Helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız. Tüm hak arayan aileler için hoş buldum” dedi.

İnsan hakları savunucusu Meryem Göktepe, polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden gazeteci Metin Göktepe'nin ablası olarak İstanbul 3. Bölge'de ikinci sıradan aday oldu. Trans kadın aktivist ve oyuncu Esmeray Özadıktı, İstanbul 2. Bölge'de üçüncü sıradan aday oldu. Ayrıca, trans kadın aktivist Niler Albayrak ve İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu'ndan avukat Sena Yazıbağlı da listelerde yer aldı.

Barış Akademisyeni Elif Çongur, Ankara 3. Bölge'de 2. sırada yer aldı. Çongur, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ni imzaladığı için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişti.

Birleşik Metal İş Sendikası'ndan metal işçisi Erhan İmralı, Bursa 1. Bölge'de 3. sıradan aday gösterildi. İmralı, Bursa Renault fabrikasındaki grevin öncülerindendi.

2017 yılında Antalya'da çevre mücadelesi sebebiyle dağ evlerinde silahlı saldırıyla öldürülen Ali Ulvi ve Aysin Büyük Nohutçu'nun kızı Emine Büyüknohutçu, Antalya'da 5. sıradan gösterildi.

Taşeron belediye çalışanı Aylin Doğan İstanbul 3. Bölge'de 8. sırada yer alırken, Egeli çiftçi Mehmet Kani İzmir 2. Bölge'de 2. sıradan aday gösterildi.

Covid-19 salgını sürecindeki çalışmalarıyla öne çıkan Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner ise İstanbul 3. Bölge'de 15. sırada yer alıyor.