Seccadeden İnce'ye Her Kriter İncelendi: 14 Mayıs Seçimini Kim Kazanır?

Seccadeden İnce'ye Her Kriter İncelendi: 14 Mayıs Seçimini Kim Kazanır?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 4 aday yarışacağı belli olurken, ilk turda mı yoksa ikinci turda mı biteceği merak edildi. Muharrem İnce'nin beklenmeyen çıkışı, muhalif seçmenlerde bu konuda daha fazla soru işaretine neden...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 4 aday yarışacağı belli olurken, ilk turda mı yoksa ikinci turda mı biteceği merak edildi. Muharrem İnce'nin beklenmeyen çıkışı, muhalif seçmenlerde bu konuda daha fazla soru işaretine neden oldu.

Kim Kazanır? 

Optimar isimli araştırma şirketinin 1-7 Nisan tarihleri arasında yüz yüze 4 bin 745 kişiyle yaptığı anket sonuçları açıklandı. Ankette "Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?" sorusu soruldu.

Ankete katılanların yüzde 53.4'ü seçimi Erdoğan'ın kazanacağını düşünürken, yüzde 42.1'i Kılıçdaroğlu'nun kazanacağını belirtti. Muharrem İnce'nin yüzde 3.6 ve Sinan Oğan'ın da yüzde 0.9 oranla seçimi kazanacağı düşünülüyor.

Kime Oy Vereceksiniz?

Öte yandan ankette "cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vereceksiniz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 45.9'u Erdoğan'a oy vereceğini belirtirken, yüzde 43.9'u ise Kılıçdaroğlu'nu tercih edeceğini söylüyor. Muharrem İnce'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 8.3 iken, Sinan Oğan'a destek yüzde 1.7 oluyor.

Gençler Erdoğan'a Oy Veriyor mu?

18-24 yaş aralığında yapılan ankette Erdoğan'a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 13.6 çıkarken, Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler yüzde 15.2, Muharrem İnce'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 19.5, Sinan Oğan'a destek verenlerin oranı ise yüzde 15.3 oldu. Anket sonuçları gençlerin tek bir blok halinde hareket etmediğini ve Erdoğan'ın her dört gençten birinin oyunu almayı başardığını gösterdi

Kazarsız Seçmenler Azaldı

Cumhurbaşkanlığı adaylarının belirlenmesiyle birlikte, kararsız seçmenlerin oranı da azalmaya başladı. Ancak, halen kararsız, oy kullanmayacağını veya cevap vermeyeceğini belirtenlerin oranı %15.5'e ulaşıyor.

Optimar, kararsız seçmenlere özel bir ilgi göstererek, "Oy verecek olsanız kimi desteklersiniz?" sorusunu da sorarken, alınan cevaplarda Erdoğan'ın ilk sırada oldu.

Kararsız seçmenlere "Oy kullanmak zorunda kalsanız, kime oy verirsiniz?" diye sorulduğunda, Erdoğan'ı destekleyeceğini belirtenlerin oranı %41.5 çıkarken, Kılıçdaroğlu diyenler %31.3, Muharrem İnce'yi destekleyenler %20.9 ve Sinan Oğan diyenlerin oranı %6.3 olarak belirlendi.

Muharrem İnce’yi destekleyenlerle Kemal Kılıçdaroğlu’nu tercih edenler arasında blok halinde bir geçiş yok. Yani seçmenler, Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında neredeyse eşit olarak dağılıyorlar.

Ya Muharrem İnce Çekilirse? 

Eğer Muharrem İnce adaylıktan çekilirse, oylarının tamamının Kemal Kılıçdaroğlu’na gideceği düşünenlerin oranı yüzde 54.3. Oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 30.7'ye ulaşıyor.

Başka bir adaya oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 15. İnce'nin adaylıktan çekilmesi durumunda, oylarının yarısından daha azı Kılıçdaroğlu'na yöneliyor.

Konuyla ilgili olarak yorum yapan Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir ise şunları kaydetti:

Muharrem İnce’ye gidenler, Kılıçdaroğlu’na oy vermediği için giden seçmenlerdir. Kılıçdaroğlu’na oy verecek olsalar İnce’ye neden gitsinler? Buradaki verileri toplayarak ‘İnce çekilirse bu oyların tamamı Kılıçdaroğlu’na gider, bu durumda Erdoğan kaybeder’ diye hesap yapmak bizi doğru bir sonuca götürmez. Kandil’in Kılıçdaroğlu’na açık desteği nedeniyle CHP ve İYİ Parti seçmeninin bir bölümü Muharrem İnce’yi destekliyor. İnce çekilse dahi bu seçmenin ancak yarısı Kılıçdaroğlu’na yöneliyor, diğer kısmı PKK karşısındaki kararlı tutumu ve milliyetçi söylemi nedeniyle Erdoğan’ı tercih ediyor.

HDP Fikrine Bakış Açısı Nasıl?

OPTİMAR anketinde, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi hakkında sorular da yer aldı. Ankete katılanların yüzde 49.1'i bu fikri olumlu bulurken, yüzde 34.3'ü olumsuz olarak yanıt verdi. Fikri olmayanlar ve cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 16.6 oldu.

Ankete katılan AK Parti seçmenlerinin yüzde 50.5'i, CHP seçmenlerinin yüzde 47'si, MHP seçmenlerinin yüzde 57.1'i, İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 49.5'i ve Saadet Partisi seçmenlerinin yüzde 36.4'ü bu fikri olumsuz buldu. HDP seçmenlerinin ise yüzde 40.8'i olumsuz yanıt verdi.

Ankette partilerin oy oranları da belirlendi. Kararsızlar dağıtıldığında, AK Parti'nin oy oranı yüzde 38, CHP'nin oy oranı ise Kılıçdaroğlu'nun adaylığının etkisiyle yüzde 28.2'ye yükseldi. HDP'nin oy oranı yüzde 9.2 çıkarken, İYİ Parti'nin hızlı bir düşüşle oy oranı yüzde 6.8'e geriledi. MHP'nin oy oranı yüzde 6.6, Memleket Partisi'nin oy oranı ise sıçrama yaparak yüzde 3.8'e yükseldi. TİP'in oy oranı ise yüzde 1.9 oldu.

Seccade Etkisi Ne Durumda?

Kılıçdaroğlu'nun CHP milletvekili aday adaylarıyla seccade üzerinde poz vermesi tartışmalara neden oldu ve bu konu da Optimar tarafından soruldu.

Ankete katılanların %48'i, Kılıçdaroğlu'nun seccadeye kasıtlı olarak basmadığına inanıyor. "Bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum" diyenlerin oranı ise %28.1 olarak çıktı. Bu sebeple, hatta üçte bir oranında da olsa, seccade olayı Kılıçdaroğlu'na zarar vermiş durumda.