Milletvekili Aday Listeleri Seçimleri Nasıl Etkileyecek?

Milletvekili Aday Listeleri Seçimleri Nasıl Etkileyecek?
AK Parti kabinedeki Sağlık ve Kültür Bakanları dışındaki tüm üyeleri aday gösterdi. MHP'nin listesinde 43 mevcut milletvekili yeniden aday oldu. CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve İYİ Parti'den...

AK Parti kabinedeki Sağlık ve Kültür Bakanları dışındaki tüm üyeleri aday gösterdi. MHP'nin listesinde 43 mevcut milletvekili yeniden aday oldu. CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve İYİ Parti'den yaklaşık 80 ismi aday gösterdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Yeşil Sol Parti listelerinden adaylarını belirlerken sadece Türkiye İşçi Partisi 53 seçim bölgesinde aday çıkardı. Zafer Partisi de adaylarını YSK'ye sundu. Böylece ittifakların Meclis'te en yüksek vekil çoğunluğunu sağlamak için yaptığı liste çalışmaları sona ermiş oldu.

İttifakların Liste Stratejileri ve MHP'nin Ayrı Liste Çıkarması Cumhur İttifakı'nı Nasıl Etkileyecek?

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, geçtiğimiz yıl seçim kanununda yapılan değişiklikler sonrasında Cumhur İttifakı'nın yaklaşık 20 vekil kaybedeceğini iddia etti. MHP'nin ayrı bir liste çıkarmasının bu kaybı artırabileceğini de kaydetti.

Kömürcü, ittifak genişlemesinin temel kaygısının Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın oyunu arttırmak olduğunu ifade ederken, bu genişlemenin getirisinden çok götürüsü olacağına inanıyor. CHP'nin listelerinde diğer ortaklara çok fazla kontenjan verilmesiyle ilgili tespitleri "beklentiler doğrultusunda" olduğunu söyleyen Kömürcü, CHP liste stratejilerinin iyi anlatılması gerektiğine dikkat çekti:

İstanbul 1. Bölge DEVA, Gelecek, Saadet listelerine ayrılmış. Bunun CHP tabanına iyi anlatılması gerekiyor, yoksa bir tepki oluşması muhtemeldir. Bu tepkinin nerelere gidebileceğini düşünürsek, Memleket ve TİP avantajlı çıkabilir. Ama CHP, uzun yıllar sonra iktidar olma ihtimalini koyuyor partililerin önüne. Bence bu önemli. Bu beklenti bir takım memnuniyetsizliklerin belli bir süre ertelenmesine, seçime tek bir ruhla girilmesini sağlayabilir.

Kömürcü, seçimlerde listelerin önemli bir rol oynayacağına inanarak, odak noktasının Cumhurbaşkanı seçimi olduğunu vurguluyor. Ayrıca, vekil seçimlerinde sürpriz sonuçlar beklediğini söyleyen Kömürcü, düşük oy alan partilerin oy oranlarının artabileceğine ve ana akım partilerden protest amaçlı kopuşların yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

300 üzerinde vekil çıkarmak isteyen bir ittifak her yerde tek liste olarak girmeliydi. Bu olmadı. O nedenle benim öngörüm iki ittifakın 300’ü bulamayacağına yönelik. 260-290 her iki ittifak için… Yeşil Sol Parti de 60-70 civarında vekil alabileceğini düşünüyorum.

Güçlü Kadroyla Liste Problemini Aşabilir

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, AK Parti'nin listesinde "ciddi bir değişim" olduğunu ifade ederek, diğer siyasi partilerin de genel olarak listelerini sıkıntılı bulduklarını söylüyor. Ancak Daşdemir, AK Parti'nin güçlü kadroları sayesinde bu sorunu aşabileceğine inanıyor.

Mesela, Kayseri’de Ayşe Böhüler’in olması Kayserilileri biraz rahatsız edebilir. Çünkü oralı değil ve orada yaşamıyor. Ama bu aşılabilir. Hulisi Akar gibi güçlü bir figürün olması da önemli. Akar’ın Kayseri yapısına uygun olduğunu düşünmüş olabilirler.

Farklı Kesimden Adaylar Olumlu Algı Yaratabilir

AK Parti'nin farklı kesimlerden isimleri aday göstermesinin, partinin gençleştiğine işaret ettiğini dile getiren Daşdemir, bu durumun toplumda olumlu bir algı yaratabileceğini düşünüyor.

AK Parti genel olarak gençleşmiş parti olarak karşımıza çıkıyor. Her kesimden bilim insanı, sporcular ve sanatçıların olmasına dikkat edilmiş. Milli Görüş hareketinden önemli isimler var. Üç dönem kuralı tartışılıyordu, Hamza Dağ yok. Bu tartışmaya son verildi. Bakanları yazarken mesela Urfa önemliydi. Deneyimli bir siyasetçi yazıldı Bekir Bozdağ. Bu Urfa’ya verilen önemi de gösteriyor. Tuğrul Türkeş var. Listelerin üzerine çalışıldığı özellikle de Cumhurbaşkanının özel olarak listelerde çalıştığı bilgisi var bende.

Daşdemir, seçmenlerin genel olarak listelerle etkilenmeye çalışıldığına inandığını belirterek, bu kadar kutuplaşmış bir ortamda seçmenlerin cumhurbaşkanı adaylarına odaklanacağını söylüyor.

Ancak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, AK Parti listelerinde yerel aktörlerin yer almasının etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Bölge illerinde seçmen motivasyonunun farklılık gösterebileceğini düşünse de, yapılan yatırımların etkili olabileceğini ve bu durumun AK Parti ya da Cumhur İttifakı açısından, az da olsa oya dönüşebileceğini vurguluyor.