Kadınlar Kime Oy Verecek? Kadın Seçmen Kaybı En Çok Hangi Partide?

Kadınlar Kime Oy Verecek? Kadın Seçmen Kaybı En Çok Hangi Partide?
SODEV tarafından hazırlanan bir raporda kadınların oy tercihlerinde değişim gözlemlendi. 2018 yılında AK Parti'ye oy veren kadınların yüzde 7.8'i CHP'ye kaydı. MHP ve İYİ Parti raporlarında ise kadın seçmen kaybı yaşandığı...

SODEV tarafından hazırlanan bir raporda kadınların oy tercihlerinde değişim gözlemlendi. 2018 yılında AK Parti'ye oy veren kadınların yüzde 7.8'i CHP'ye kaydı. MHP ve İYİ Parti raporlarında ise kadın seçmen kaybı yaşandığı fark edildi.

10 Mart'ta ilan edilen seçimlerin ardından süreç hızlanırken Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi işlemeye başladı. Anketlere ve oy oranlarına eğilimin merak edildiği bugünlerde son olarak Sosyal Demokrasi Vakfı'ndan bir rapor geldi.

SODEV, Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği katkılarıyla yeni bir rapor hazırladı. Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırma Raporu isimli raporda, kadınların siyasi parti tercihlerinde yaşanan değişime dikkat çekildi.

Kadınların Oyu CHP'ye Kaydı 

Hazırlanan rapora göre 2018 yılında Milletvekili seçimlerinde AK Parti'ye oy veren kadınların yüzde 7.8'i CHP'ye kaydı. MHP ve İYİ Parti'de kadın seçmenlerin azaldığı görüldü.

2018 yılında yapılan Milletvekili Genel seçiminde yüzde 38.3 AKP, yüzde 27.8 CHP tercih edilirken, bu yıl kadınların oyu CHP'ye kaydı.

Hazırlanan raporda “Bu Pazar Milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna cevap veren kadınların yüzde 30'u CHP, yüzde 26.6'sı da AKP'yi işaret etti.

Öte yandan daha önce de CHP'ye oy vereceğini aktaran kadınların yüzde 79.1'i hala CHP'ye oy vereceğini, yüzde 2'si ise yeni seçimde AKP'ye oy verebileceğini işaret etti.

MHP'de Yüzde 72 Kayıp

SODEV'in raporuna göre en büyük kayıp MHP'de yaşandı. Daha önce MHP'ye oy veren kadınların yüzde 72.1'i yeni seçimde farklı bir parti tercih edeceğini aktardı. Öte yandan İYİ Parti'ye oy veren kadınların yüzde 53.2'si de yine başka bir partiye kaydı.

Kadınlar Hem Mutsuz Hem de Umutsuz! 

Hazırlanan rapor kapsamında kadınların yüzde 60.3'ünün mutsuz olduğu kaydedilirken, bu oran, muhalefet partilerine oy veren kadınlar için daha yüksek. Türkiye'de yaşayan bir kadın olarak HDP'ye oy verenlerin yüzde 86.8'i, CHP'ye oy verenlerin ise yüzde 74.1'i mutsuz olduğunu ifade etti.

Araştırmaya göre mutsuz olduğunu ifade eden kadınların her ekonomik sınıftan olduğunun altı çizilirken, en mutsuz kadınlar yüzde 65.5'lik bir oranla orta sınıf ekonomiye sahip kadınlar oldu.

Yaş gruplarının da dikkate alındığı raporda, 18-24 yaş genç kadınların mutsuzluk oranı, diğer yaş gruplarına kıyasla yüzde 66.4 olarak daha yüksek bir seviyedeydi.

Son olarak araştırmada kadınların yüzde 65.8'inin gelecekten umutsuz olduğu verisine de ulaşıldı. HDP'ye oy veren kadınların yüzde 92.1'i, AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 44'ü ve CHP'ye oy verenlerin yüzde 82.2'si gelecekten umutsuz olduğunu kaydetti.