Citi'den Seçim Senaryosu: Dolar/ TL Ne Olacak?

Citi'den Seçim Senaryosu: Dolar/ TL Ne Olacak?
Citi ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, politika faizinin yüzde 40 ve hatta daha yüksek seviyelere çıkarılmasının daha ihtiyatlı bir yaklaşım olabileceği belirtildi.Düzenlemelerin gevşetilmesi ve risk primindeki toparlanmanın...

Citi ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, politika faizinin yüzde 40 ve hatta daha yüksek seviyelere çıkarılmasının daha ihtiyatlı bir yaklaşım olabileceği belirtildi.

Düzenlemelerin gevşetilmesi ve risk primindeki toparlanmanın etkisiyle bir yıl içinde Türk lirasının yüzde 12 değer kazanabileceği ifade edildi.

Citi ekonomistleri, para politikasındaki normalleşme sürecinde faiz artırım hızı ve büyüklüğünün ilgi çektiğini kaydederek, mevcut durumda piyasa tahminlerinin 3. çeyrek ve 4. çeyrek için sırasıyla yüzde 25,5 ve yüzde 27 seviyelerinde olduğunu, ancak bu gidişatın alt sınırını temsil edebileceğine inandıklarını söylediler.

Citi ekonomistlerinin raporunda Türk lirasına dair yapılan değerlendirmeler öne çıktı. Mayıs ayındaki seçimlerin ardından, Türk lirasının olası seyrine ilişkin tartışmalarda, para biriminin aşırı değerli olup olmadığı konusu çokça kez ele alındı. Finansal piyasalara ilişkin mevcut düzenleyici tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesi durumunda, Türk lirasının muhtemel bir düzeltme yaşayabileceği belirtildi.

Öte yandan analistler, döviz piyasasındaki dengesizliğin sermaye hareketlerine getirilen düzenleyici tedbirlerden kaynaklandığını söyleyerek, TL için adil değer tahminlerine güvenilmemesi gerektiğinin altını çizdiler.

1 Yıl İçinde 50 Milyar Dolarlık Yatırım

Küresel çaptaki durumun sabit tutulması durumunda Türkiye'ye 12 ay içinde 45-50 milyar dolarlık yatırım girebileceğini söyleyen analistler, risk priminin 250 baz puan düştüğü senaryoya odaklandı. Raporlarda da "Ampirik sonuçlarımız, Dolar/TL 'deki olası bir yukarı yönlü ayarlamanın ardından, risk priminde öngörülen iyileşmenin bu senaryoda liranın bir yıl içinde yaklaşık yüzde 12 değer kazanmasına yol açabileceğini göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.