AKP Seçim Etkinliğine Almanya'dan Müdahale

AKP Seçim Etkinliğine Almanya'dan Müdahale
Gönderdiği mektupta da AKP'nin seçim kampanya etkinliklerinde kullanılan nefret söylemleri konusunda uyarılarda bulundu. Rheinische Post gazetesinin haberine göre, Hür Demokrat Partili (FDP) Buschmann, mektubunda şu ifadelere yer verdi:Cumhurbaşkanı...

Gönderdiği mektupta da AKP'nin seçim kampanya etkinliklerinde kullanılan nefret söylemleri konusunda uyarılarda bulundu. Rheinische Post gazetesinin haberine göre, Hür Demokrat Partili (FDP) Buschmann, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarının önümüzdeki haftalarda Almanya’da da daha güçlü bir şekilde seçim kampanyası yürütmesi beklenmektedir.

Kampanya etkinlikleri çerçevesinde, insan onurunu zedeleyen nefret söylemi içerikli mesajlar yayılmasını hesaba katmak zorundayız.

Vakalar, bazı Türk yetkililerin seçim kampanya etkinliklerinde siyasi rakiplere karşı bilinçli olarak insan onurunu zedeleyici dil kullanacağını gösteriyor.

Bu hiçbir şekilde kabul edilemez ve düşünce özgürlüğü sınırlarının açık ihlalidir.

'Gerektiği Takdirde Hatırlatın'

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann'ın, ülke dışındaki yetkililerin Almanya'da seçim etkinlikleri düzenlemesi için hükümetin iznine bağlı olduğu konusunda uyardığına dair haberler medyada yer aldı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Rheinische Post gazetesi, Hür Demokrat Partili (FDP) Buschmann'ın içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmediğine dikkat çektiğini belirtti.

Mektubunda, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve kuralların Türkiye'ye gerektiği takdirde bir kez daha hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, eyaletlerde toplanma hukuku konusunda ilgili makamlarda da konuyla ilgili duyarlılık yaratılması gerektiğini istedi.

Gri Alanlar Var

Yeşiller partisinin iç politika sözcüsü Lamya Kaddor, bu kurala rağmen Türkiye bağlantılı Alman dernek ve kuruluşları ya da resmi sıfatı bulunmayan Türk kişiler yoluyla seçim etkinlikleri yürütülebildiğini belirterek 'gri alanlar' olduğunu söyledi.

2018 yılında Almanya'da yaşayan ve oy kullanan seçmenlerin çoğunluğu cumhurbaşkanlığı seçiminde yaklaşık %64,8 ile Erdoğan'a, meclis seçimlerinde ise yaklaşık %56 ile AKP'ye oy verdi.

Daha Önce "Nefret Söylemi" Uyarısı Yapılmıştı

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ise Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu'nun Neuss kentinde yaptığı konuşmada, PKK ve "FETÖ" mensuplarını "yok edeceklerini" söylemişti.

Kullandığı bu ifadeler ise Almanya'da nefret söylemi olarak kabul edilirken, büyük tepkilere yol açmıştı. Sonucunda da Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.