Aday Listelerinde Kaç Kadın Var? Partiler Eleştirilere Ne Dedi?

Aday Listelerinde Kaç Kadın Var? Partiler Eleştirilere Ne Dedi?
Aday listelerinin yayımlandığı bugünlerde kadınlar, çoğunlukla seçilemeyecek sıralardan aday gösterildiği için partilerin eleştirilmesine neden oldu. Ancak AKP ve CHP'nin Kadın Kolları Başkanları, eleştirileri reddetti.CHP'de...

Aday listelerinin yayımlandığı bugünlerde kadınlar, çoğunlukla seçilemeyecek sıralardan aday gösterildiği için partilerin eleştirilmesine neden oldu. Ancak AKP ve CHP'nin Kadın Kolları Başkanları, eleştirileri reddetti.

CHP'de 3 Kadın Aday 

Partilerin kaç kadın milletvekili çıkarabileceği henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, mevcut milletvekili dağılımı baz alınarak bazı tahminler yapılabiliyor.

Örneğin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2018 seçimlerinde İzmir'den 14 milletvekili çıkarmıştı ve bunların sadece 2'si kadındı. CHP, bu kez 14 vekilin seçilebildiği yerlerde 3 kadın adayla seçime girdi.

CHP bu yıl 25 kadın ve 120 erkek adayla seçimlere girecek ve potansiyel kadın temsil oranı %17.2 seviyesinde. İYİ Parti ise sadece 3 kadın ve 41 erkek aday gösterdi ve potansiyel kadın temsil oranı da %6.8.

AKP'de 1 Kadın Aday 

5 yıl önce Konya'da 10 milletvekili çıkaran Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) sadece 2 kadın milletvekili çıkarabilmişti. Şimdi ise parti, şehirdeki ilk 10 sıradan sadece bir kadın aday gösterdi.

Siyasette kadın temsiliyetini artırmak için çalışan Ben Seçerim Derneği'nin verilerine göre, AKP seçilebilir sıralardan 51 kadın ve 243 erkek aday gösterdi ve potansiyel kadın temsil oranı %17,3 oldu.

Diğer Partilerde Ne Durumda?

Öte yandan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ve Gelecek Partisi, seçilebilir sıralardan 2 kadın ve 7 erkek aday göstererek potansiyel kadın temsil oranlarını %22.2 olarak belirledi.

Yeşil Sol Parti (YSP) ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, kadın adaylarını diğer ittifaklardan daha öne yerleştirdi.

YSP, 270 kadın adayla %45 oranında en yüksek potansiyel kadın temsili oranına sahip olduğunu ve 34 bölgede kadın adaylarının 1. sırada yer aldığını belirtti. TİP ise aday gösterdiği 54 seçim bölgesinin 27'sinde kadın adayları birinci sırada yerleştirdi.