Uluslararası Fettah Efendi Sempozyumu Başladı

Uluslararası Fettah Efendi Sempozyumu Başladı
Balkan Çalışmaları Vakfı'nca "Balkanların Vatan Şairi" olarak bilinen Fettah Efendi ile ilgili "60. Ölüm Yıl Dönümünde Fettah Efendi Sempozyumu" gerçekleşti.

60. Ölüm Yıl Dönümünde Fettah Efendi Sempozyumu, Fettah Efendi Araştırmaları Merkezi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ortaklığıyla TYB İstanbul Şubesi'nde başladı.

Asıl ismi Abdülfettah Rauf olan Üsküplü şair Fettah Efendi ile ilgili ülkede ilk defa gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Dr. Sevba Abdula, Fettah Efendi'nin önemli bir şahsiyet olduğuna değinerek, hayat hikayesi hakkında bilgilendirdi.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Fettah Efendi'nin ülkede yeterince tanınmadığını, sempozyumun da bu amaçla yapıldığını dile getirdi.

Programa Katkı Sağlayanlara Teşekkür Edildi

Bıyıklı, daha çok kültürler arası köprüler kurulması hedefiyle bu minvalde programların düzenlenmesi gerektiği temennisinde bulunarak, programa katkı sunan herkese teşekkür etti.

Fettah Efendi'nin ailesinden Burhanettin İshak da programa konuk olarak, "Amcam kendi halkını ve Türk Müslüman halkını muhafaza etmek için hayatı pahasına mücadele etti. Tito'nun isteklerine karşı, Kur'an'ın emirleri dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini belirtip, her türlü sonuca katlandı." dedi.

Öte yandan açılışta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik bir konuşma gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarından sonra "Balkanlar'da Bir Vatan Şairi: Abdülfettah Rauf" başlıklı panelde konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Fettah Bey'in ve yaşadığı dönemin çok daha ayrıntılı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

'Türkiye Okuması Yapılabilir'

Doğan, Fettah Efendi'nin Mehmet Akif Ersoy yolunda bir şair olduğunun altını çizerek "Fettah Efendi o gün için de bugün için de gerçekten ciddi bir köprü vazifesi görebilir. Yani biz Fettah Efendi üzerinden tekrar Balkanlar'ı okuyabiliriz. Bunun üzerinden de Türkiye okuması yapılabilir. Bunun fayda sağlanabileceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Panelde Prof. Dr. Bilal Kemikli de konuştu.

Sempozyum kapsamında yarın "Meddah Medresesi", "Vardar", "Üsküp", İstanbul" ve "Hatif" oturumu gerçekleştirilecek.

Oturumlarda "Abdülfettah Rauf'un Eserlerinde Vatan", "Fettah Efendi Şiirlerinde Klasik Edebiyat Unsurları" ve "Abdülfettah Rauf'un Şiirlerinde İstanbul" konularının yanı sıra çok sayıda başlık ele alınacak.