Kırklarelili Kadın Arıcının Mesaisi Sürüyor

Kırklarelili Kadın Arıcının Mesaisi Sürüyor
Kırklareli'nin Deveçatığı köyünde devlet desteği ile arıcılığa başlayan 41 yaşındaki Filiz Tuna bir yandan bal diğer yandan da "oğul alma" mesaisini devam ettiriyor.

Yaklaşık 20 sene önce evlenen Filiz Tuna, uzun seneler eşiyle çiftçilik yaptı.

Tuna, 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"ne arıcılık yapabilmek için başvuru yaptı, 40 kovan destek aldı. Tuna kovan sayısını 4 yılda iki katına çıkardı.

Bugünlerde mesaisi normal günlere göre artan Tuna, bir yandan arıların bal verimlerini kontrol ediyor diğer yandan da farklı alanlarda koloniler oluşturan arıları topluyor.

Kimi zaman ağaca çıkarak arı kolonilerini bir kova içerisine kimi zaman çuval içine toplayan Tuna, sonrasında kovana bırakıyor.

Kraliçe arıyla beraber kovana giren arıları diğerlerinin arasına katan Tuna, böylece arı sayısını artırarak gelecek sezona hazırlık yapıyor.

Kayınvalidesi de Yardım Ediyor

Tuna'ya zaman zaman kayınvalidesi 68 yaşındaki Hidayet Tuna da yardım ediyor.

Filiz Tuna, dedesinden özendiği arıcılığa eşi ve kayınvalidesinin desteğiyle başladığını dile getirdi.

Bugünlerde arıların oğul verdiğini ifade eden Tuna, "Oğul yakalamak zor oluyor, kolay değil. Oğul veren arının önce sesini dinliyoruz sonra melisa otumuz var, bir de oğul çeken kokumuzu peteğe sürdüğümüz zaman oğul direkt bize geliyor zaten. Böylelikle tutuyoruz." şeklinde konuştu.

Oğul veren koloniyi gördüklerinde telaş yaşadıklarını anlatan Tuna, "Oğul gördüğümüzde çok heyecanlanıyoruz. Hemen bir panik, maskeler falan üzerimize, bazen maske bile giyemiyoruz. Hemen yakalayalım başka bir yere kaçmasın, uzak dallara sarılmasın diye. Oğul diğer arıya göre biraz sakin oluyor ama yine de biz tedbirimizi elden bırakmıyoruz." diye konuştu.