Zeytinciler Dikkat! Halkalı Leke Hastalığı Uyarısı Yapıldı

Zeytinciler Dikkat! Halkalı Leke Hastalığı Uyarısı Yapıldı
Edremit Körfezi'ndeki zeytin üreticilerine, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Kıvrak tarafından uyarıda bulunuldu.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Kıvrak, Edremit Körfezi'ndeki zeytin üreticilerine halkalı leke hastalığı görülen ağaçlarda alınması gereken önlemlere ilişkin uyarı yaptı.

Dr. Mücahit Kıvrak, zeytin ağaçlarının yapraklarında dökülmelere ve ürün kaybına sebep olan halkalı leke hastalığının nisan ayında artış gösteren ve özellikle nemli havalarda daha hızlı yayılan bir durum olduğunu dile getirdi.

Bu hastalıktaki fungal etmenin özellikle nemli günleri çok sevdiğini belirten Kıvrak, "Nemli günlerden kastımız da yağmur yağıp böyle loş bir ışıkta güneşin görüntüsü ile beraber olursa eğer çok hızlı bir şekilde yayılır ve enfekte eder." şeklinde konuştu.

Ülkemizin tüm zeytinlik alanlarında halkalı leke hastalığının görülebileceğini ifade eden Kıvrak, hastalığın sadece tek etkili ilacı olduğunu, bunun da doğru zamanda kullanılmaması halinde yararından çok zarar vereceğini aktardı.

Kıvrak'ın İfadeleri Şu Şekilde:

"Çünkü bakır iyi bir ağır metaldir. 18 derecenin üzerine çıktığı zaman bakır, bitki üzerinde zehirleme etkisi gösterir. Bu yüzden de ağaçta mutlaka ve mutlaka 18 dereceyi geçtikten sonra bakır atmamamız gerekiyor. Meyveyi gördükten sonra da bakırı attığımızda meyvenin içine kolayca girebildiği için ağır metali meyvenin içine almış oluruz. Bakırın kullanımı hasattan sonra meyve görülene kadarki kısımda çok rahatlıkla kullanabiliriz."

Hastalıkla mücadelede kültürel önlemlerin daha fazla işçilik yaparak sağlanabileceğini belirten Kıvrak, bunda da birinci kuralının zeytinlikleri hava aldırmak, ikinci kuralının ise iyi bir budama yapıp nemli topraklarda da imkanı varsa drenaj yapılması olduğunu da söyledi.