Yüzde 200 Zam! 25 Yıl Sonra En Yüksek Oran

Yüzde 200 Zam! 25 Yıl Sonra En Yüksek Oran
Ülkemizde hayat pahalılığı ve dolar kurundaki yükseliş nedeni ile ürünlerin fiyatlarındaki artış sürüyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki toptan fiyatlarda eylülde yıllık bazda yüzde 107.42...

Ülkemizde hayat pahalılığı ve dolar kurundaki yükseliş nedeni ile ürünlerin fiyatlarındaki artış sürüyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki toptan fiyatlarda eylülde yıllık bazda yüzde 107.42 oranında artış görüldü. Bu oran son kez Aralık 1997 yılında 102.83 ölçüldü.

Marketlerdeki bazı ürünler önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 200 zamlandığı görüldü. Ekonomistler süren enflasyon nedeniyle Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zammın kısa sürede etkisini yitirdiğini belirtiyor.  'Enflasyonda artış sürecek mi? Uzmanların enflasyona ilişkin görüşleri neler?' İşte detaylar...

Zamlara Çare Olmadan Maaşları Arttırmak Yetersiz Kalacak

Enflasyona yönelik söylemleri seçim yatırımı olarak yorumlayan Tüketicileri Koruma Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal, uygulamaları ve açıklamaları anımsatarak kiralara gelen yüzde 25 sınırı gibi "enflasyona ezdirmeyeceğiz" ifadesinin de gerçeklikten uzak olduğunu aktardı. "Elbette ki tüketicilerin ücretleri enflasyon oranının üstünde artırılmalı" ifadesini kullanan Koçal, ancak akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve kiradaki zamlara çare bulmadan maaşları artırmanın yetersiz kalacağını kaydetti.

Ücret artışlarının alım gücündeki kaybı telafi etmeyeceğini aktaran Prof. Dr. Burhan Şenatalar ise durumu şu şekildeki bir örnekle yorumladı:

'5 Ayda Sofranızdan Çaldığı Peynirler Bakidir'

“Yılın ilk ayında maaşınızla 100 kilogram peynir alıyordunuz altıncı ayda bu 80 kiloya kadar düştü. Tam burada yeni zam ile tekrar 100 kilogram almaya başlasanız bile aradaki beş aylık kaybınız telafi edilmemiş olur. Enflasyon aradaki beş ayda sofranızdan çaldığı peynirler bakidir çünkü.”

Enflasyon verileri düşük olduğu için yapılacak zamların yetersiz olacağını hatırlatan Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise şu ifadeleri kullandı:

"Önce tanıyı doğru koymak lazım. Gerçek enflasyon belirlenmeli ve sebepleri doğru anlaşılmalı. Türkiye’de enflasyon yüzde 180’dir sebebi de faiz inadı ve üretimdeki yetersizliklerdir. Bunlar siyasetin çözebileceği konular. Ama ücret zamları ile olmaz. Halkın ihtiyaçlarını karşılaması için şarttır ama yetersizdir. Seçim dönemi yatırımı olan bu fazla gibi görünen ücret artışları fakirleşmeyi durdurmaz."