Uzmandan Açıklama Geldi! Asgari Ücrette Dudak Uçuklatan Rakam

Uzmandan Açıklama Geldi! Asgari Ücrette Dudak Uçuklatan Rakam
Milyonlarca vatandaş asgari ücret 2023 zammının ne kadar olacağını merak ediyor. ‘2023 asgari ücret zammı ne kadar?’ sorusu gündemin en önemli maddelerinden biri haline geldi. Bununla beraber, 2023 asgari ücrete yönelik tahminlerde...

Milyonlarca vatandaş asgari ücret 2023 zammının ne kadar olacağını merak ediyor. ‘2023 asgari ücret zammı ne kadar?’ sorusu gündemin en önemli maddelerinden biri haline geldi. Bununla beraber, 2023 asgari ücrete yönelik tahminlerde peş peşe geliyor. Asgari ücretin 10 bin lira olacağı konuşulurken uzmanlar 'önemli duyum aldık' şeklinde açıklama yaptı.

Asgari ücret 2023 zammı için son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret için, Aralık'ı işaret etmesinden sonra “2023 asgari ücret ne olacak? Asgari ücret 2023 ne kadar?” gibi sorulara yanıt aranıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu 10 bin lira olacağı konuşulan asgari ücrete ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Asgari Ücrette Yüzde 100'e Yakın Bir Zam

Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Genç KASİAD Kurulu'nca organize edilen Kahramanmaraş Ekonomi zirvesinde uzman isimler bir araya geldi. Uzmanlar gündemi değerlendirerek sene sonu tahminleri yaptı. Asgari ücrete ilişkin açıklamada bulunan Ekonomist Ali Ağaoğlu, “Asgari ücreti 5 bin 500'den 10 bine çıkaracağız. Neredeyse yüzde 100'e yakın bir zam konuşuluyor. Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırıyorsunuz. Aslında harcanabilir geliri artırmanız gerekiyor, bu asgari ücret için de geçerli” şeklinde konuştu.

Genç KASİAD, Dünya Gazetesi ile gerçekleştirdiği Kahramanmaraş Ekonomi Zirvesi'nde alanında uzman ekonomistleri iş insanları ile bir araya getirdi.

Ekonomist Ali Ağaoğlu, şans sohbetlerinde değerlendirmelerde bulundu. Güldağ, ekonomi ile alakalı Ankara'da önemli duyumlar aldıklarını belirterek şu sözleri kullandı:

'Faizler İnmeye Devam Edecek'

"Asgari ücretin 10 bin lira olacağını duymuştuk. Geçtiğimiz gün, cumhurbaşkanından 'Yılsonuna kadar temenni ediyorum faizler inmeye devam edecek, tek haneye ulaşacağız, çift hanenin altına geleceğiz' diye bir açıklama geldi.”

Ağaoğlu asgari ücretin yükselmesinin nominal gelirin artması anlamına geldiğini, harcanabilir gelirin artmadan nominal gelirin artmasının bir anlamı olmadığını ifade etti. Ağaoğlu, "Asgari ücreti 5 bin 500'den 10 bine çıkaracağız. Neredeyse yüzde 100'e yakın bir artıştan bahsediliyor. Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırıyorsunuz. Aslında harcanabilir geliri artırmanız gerekiyor, bu asgari ücret için de geçerli. 'Harcanabilir gelir dediğiniz de illa nominal geliri, yani ben asgari ücreti yüzde 100 artırarak, nominal geliri arttırarak bu işi sağlamam gerekmiyor. Tam tersine ben bunu sabit tutarken harcanabilir geliri arttırabilme için her bir bireyin masraf kısmını, harcama kısmını aşağıya çekerek de ben bunu yapabilirim. Sonuç olarak asıl olan harcanabilir gelirin artmasıdır. Bunun için maliyetlerimizi düşürmemiz lazım. '5 bin liradan 10 bin liraya çıktı benim maaşım' dediğiniz zaman mükemmel görünüyor ama benim harcanabilir gelirim eksiye düşüp kredi kullanıyorsam onun hiçbir anlamı yok" ifadelerine yer verdi.

2022 Asgari Ücret Ne Kadar?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından 2022 senesi için asgari ücrete görülmemiş bir zam yapılarak maaşlarda yüzde 52 oranında artış sağlanmıştı. Yapılan zammın ardından asgari ücret 2022 senesi için net olarak 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak kararlaştırılmıştı. Ancak enflasyon rakamlarının senenin ilk 6 ayında yüzde 70’i aşması ile maaşlara ikinci bir zam yapılma ihtiyacı doğmuştu. Haziran enflasyonunun açıklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ikinci bir zam yapıldığını açıklamıştı. Asgari ücret yüzde 30 artış ile net 5 bin 500 liraya çıktı.