Türkiye Para Politikası Uygulamasını Daha Da Sıkıştıracak!

Türkiye Para Politikası Uygulamasını Daha Da Sıkıştıracak!
Moody’s, Türkiye ile ilgili gerçekleştirdiği raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu fakat yeni bir politika dönüşü riskinin de olduğunu aktardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki yeni ekonomi yönetiminin daha kural bazlı ve öngörülebilir politikalar benimsemesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu ifadelerini kullandı. Ancak, uygulanan politikaların ekonomik yavaşlamayı beklenenden daha hızlı hızlandırması durumunda risklerin artabileceği ve yeni bir politika değişiminin gündeme gelebileceği altı çizildi. Bu tür bir durumda, Türkiye'nin kredi görünümünün negatife dönebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Moody's raporuna göre, Türkiye'nin son dönemdeki kredi profili, öngörülemez politikaların yol açtığı yüksek enflasyon sebebiyle baskı altında kaldı. Aynı zamanda Merkez Bankası'nın kredibilitesi yetersizliği ve yatırımcı güveninin düşüklüğü de kredi görünümü üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Raporda, yeni hükümetin ortodoks politikaları benimseme taahhüdü ve bu yönde adımlar atmasını vurguladı.

Moody's raporunda, yeni ekonomi ekibinin büyümeyi sürdürmek ile ekonomideki dengesizlikleri gidermeye yönelik bir denge kurma zorluğu yaşayacağını belirtti. Uygulanan politika değişikliklerinin daha yavaş büyümeye yol açabileceği ve 2023'te yerel seçimleri göz önüne alarak para politikasında yavaş ve aşamalı bir sıkılaşma bekledikleri ifade etti. Bunun neticesinde enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerde kalabileceği öngörüsünü aktardı