Türkiye İşçi Partisi Asgari Ücret Önerisini Açıkladı!

Türkiye İşçi Partisi Asgari Ücret Önerisini Açıkladı!
Türkiye İşçi Partisi, 2023 yılında verilecek olan asgari ücret önerisinin 15 bin 400 TL olduğunu açıkladı. Partinin Meclis üyesi Hakan Koçak ise "Bugün itibarıyla 15 bin 400 TL’den daha aşağı belirlenecek bir rakamın enflasyona...

Türkiye İşçi Partisi, 2023 yılında verilecek olan asgari ücret önerisinin 15 bin 400 TL olduğunu açıkladı. Partinin Meclis üyesi Hakan Koçak ise "Bugün itibarıyla 15 bin 400 TL’den daha aşağı belirlenecek bir rakamın enflasyona asgari ücretlileri ezdireceğini, onların bu refahtan pay almasına engel teşkil edeceğini düşünüyoruz" dedi.

TİP Emek Bürosu Sözcüsü Hakan Koçak, bugün yapılan İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında, TİP'İn önerdiği asgari ücreti açıklayarak şunları kaydetti:

Asgari ücretin ne olacağından çok, bu kadar çok asgari ücretlinin olması bir sorun. Türkiye’de bu oran, geçtiğimiz yıllar içerisinde giderek arttı. Toplumda asgari ücret ve onun civarında alanların oranı çok arttı. Öte yandan asgari ücretin kendisi, birkaç değer açısından baktığımızda son derece geriledi. Mesela dolar olarak değerine baktığımızda, asgari ücret 400 doların üstündeki bir rakama tekabül ederken 200’lü rakamlara doğru düştü.

Enflasyona Ezdirmek İstemiyorlarsa, 15 bin 400 TL Yapsınlar

TİP Sözücüsü ifadelerine şöyle devam etti:

Önümüzdeki yıl beklenen enflasyonun şimdiden asgari ücrete yansıtılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanı Erdoğan %20 gibi son derece iyimser bir enflasyon rakamından söz etti. Oysa beklenen %60'lık bir enflasyon var, daha gerçekçi bir rakam.

Bunun ortalamasını alsak bile, gelecek yıl enflasyonun %40’tan aşağı olmayacağı gibi bir hesaplama yapabiliriz. Bu beklenen enflasyonu da üzerine eklediğimizde 15 bin 400 TL’yi bulan bir miktara ulaşıyoruz.

Dolayısıyla eğer bu ekonomik büyümeyi, refah payını, yani emekçilerin hak ettiklerini de ekleyerek gerçekçi bir asgari ücret rakamına ulaşmak istiyorsak bugün itibarıyla 15 bin 400 TL’den daha aşağı belirlenecek bir rakamın enflasyona asgari ücretlileri ezdireceğini, onların bu refahtan pay almasına engel teşkil edeceğini düşünüyoruz.