Sıfır Araç Satışında İptaller Arttı! Otomobiv Pazarında Yeni Dönem Başlıyor

Sıfır Araç Satışında İptaller Arttı! Otomobiv Pazarında Yeni Dönem Başlıyor
Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç ticaretine ilişkin atılan adımlardan sonra Türkiye otomotiv pazarında yeni bir döneme giriliyor.

"Al-satçı" olarak isimlendirilen araç ticareti yapanların pazardan çekilmesi ile beraber, otomobil pazarında farklı bir dinamik oluşuyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Ertemel, özellikle 2023'ün ilk 6 ayında sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında yüksek satış adetleri kaydedildiğini ifade etti. Ancak Haziran ve Temmuz aylarında ikinci el otomobil satışlarının düştüğünü, sıfır otomobil pazarının ise hala yüksek olduğunu belirtti.

Öte yandan, kayıt dışı ticaretin önlenmesi amacıyla getirilen 6+6 yönetmeliğinin ardından kayıt dışı ticaret maksatlı araç alan kişilerin siparişlerini iptal ettiğini ve bu siparişlerin yerine gerçek kullanıcıların siparişlerini öne çektiğini belirtti. Bu sebeple ikinci el otomobil satışlarının düşüş gösterdiğini dile getirdi.

Talebin Azalması Beklentisi Hakim

Ertemel, sıfır otomobil piyasasında da talebin düşebileceğini öngörerek, krediye erişimde yaşanan zorluklar ve otomobilin artık bir yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla birlikte talebin azalabileceğini belirtti.

İkinci el piyasasında ise kayıt dışı ticaretin ve spekülatif fiyatlamaların önüne geçildiğini belirten Ertemel, otomobil fiyatlarında artış yaşanmadığı sürece ikinci el piyasasında da fiyat artışının olmayacağını vurguladı.

Ayrıca, otomobil markalarının, stoklarını azaltmak ve talebi artırmak amacıyla düşük faizli kampanyalar veya avantajlı fiyatlandırmalar yapabileceğini belirten Ertemel, bu tür kampanyaların yıl sonuna doğru veya yeni yılın ilk aylarında görülebileceğine değindi.