SGK tarafından EYT'li olmadan emekliliği 5 sene erken çekmenin yolu açıklandı

SGK tarafından EYT'li olmadan emekliliği 5 sene erken çekmenin yolu açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise konuyu çözüme kavuşturabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığın öncelikle kanunun çıkarılmasından ardından emeklilik hakkını kaybeden kişiler için bir formül...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise konuyu çözüme kavuşturabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığın öncelikle kanunun çıkarılmasından ardından emeklilik hakkını kaybeden kişiler için bir formül bulacağı konuşuluyor. Konu oldukça hassas olduğu için kimlerin bu haktan yararlanacağı ve hangi zaman aralığında ki çalışanların emeklilik hakkı kazanacağının dikkatli şekilde belirlenebilmesi için komisyon kuran bakanlığın bu yıl sonuna kadar birçok farklı çözümle geleceği de çıkan haberler arasında yer alıyor.

Avrupa Modeli Birçok Soruna Çare Olabilir

Sadece prim gününe bakılması, 3600 günün dolduğu güne göre işlem yapılması, emekli olmak isteyenlerin maaşlarında kesinti yapılması gibi birçok formül konuşulurken uzmanlar Avrupa Modeli gibi bir sistemin uygulanmasının çok daha başarılı sonuç vereceğini söylüyorlar. Bu modelde sabit kesinti uygulanması yerine kişinin eksik kalan yıllarına oranla bir kesinti yapılması çok daha adaletli bir sonuç alınmasını sağlayacaktır. Yine kişilere bu yöntemde geçici süreli kesinti uygulanmaktadır.

Yani kişiler yaşlarını doldurunca hak ettikleri maaşı alabilmektedir. Böylece zamanında çalışarak emekliliğe hak kazanmış kişilerin emekleri daha az heba olacaktır. Henüz bu yöntem mecliste gündeme gelecek mi belli olmamasına rağmen sosyal medyada birçok çalışan bu modele daha sıcak baktığını dile getirmektedir.

Prim Günü Oldukça Önemli

Konuşulan formüllerin bir kısmı emeklilik yaşı yerine prim gününü dikkate almayı önerdiği için EYT’liler için prim günü çok büyük bir önem taşıyor. Örneğin bir kimse 99 öncesi işe girmiş ve ilk kez sigortalandıkları günden itibaren 6000 gün ile 5000 gün arasında bir süre çalışmışsa erkekler 25 kadınlar 20 yılı tamamladıkları gün emekliliğe hak kazanabilecekler.

Bu nedenle birçok uzman kadınlara hamilelik sürelerini erkeklere ise askerlik sürelerini de borçlanmayı öneriyor. Bu sayede ilerde prim günü ile emeklilik hakkı tanınırsa EYT’liler çok daha erken yaşlarda emekliliğe hak kazanabilirler.