SGK bugün itibariyle çok önemli bir karar alarak sigorta girişi olanlara toplu para yatırıyor

SGK bugün itibariyle çok önemli bir karar alarak sigorta girişi olanlara toplu para yatırıyor
Bazı kimseler değişen yasalardan dolayı emekli olma şanslarını kaybetmişlerdir. Çünkü kişiler çalışmalarına devam etseler dahi yasalarla yeni bir prim gün şartı belirlenmiştir ve kişi gerekli prim gününü tamamlayamayacak...

Bazı kimseler değişen yasalardan dolayı emekli olma şanslarını kaybetmişlerdir. Çünkü kişiler çalışmalarına devam etseler dahi yasalarla yeni bir prim gün şartı belirlenmiştir ve kişi gerekli prim gününü tamamlayamayacak duruma gelmiştir. Uzmanlar ise bu gibi müşkül duruma düşmüş çalışanlara prim iadesi hakkını kullanmalarını tavsiye ediyor. Bu yöntem sayesinde emekli olamayacak kişiler ödedikleri prim gün sayısının tespitinin ardından toplu olarak prim ödemesi alabilirler. Bu aşamada prim iadesi koşullarını biliyor olmanız, beraberinde çok önemli kazanımları getirecektir. Tam da bu noktada farklı durumlardan kaynaklı olarak farklı ödeme planları da karşımıza çıkmaktadır.

Prim İadesi Koşulları

Toptan prim ödemesi almak isteyen kimselerin 4a veya 4b sigorta girişinin olması şarttır. Memurların ise bu haktan yararlanmak için 1 Ekim 2008 öncesinde girişi bulunması gereklidir. Ayrıca ödeme alacak kişilerin Türk vatandaşı olması da aranan şartlar arasındadır. Erkeklerin 25 yıl kadınların ise 20 yıllık hizmet süresini tamamlamış olmaları gereklidir.

Prim iadesi almak için başvuracak kişilerin emeklilik yaşına gelip gelmediğine de bakılmaktadır. Kişi prim ödemesine başvururken bir sigortalı işte çalışmıyor, kendi işini yapmıyor olmalıdır. Başvuran kişilerin çalışma hayatı incelenip bu şartlara haiz olduğu anlaşılınca ilgili ödemeler hesaplarına iade edilir.

Prim İadesi Nasıl Hesaplanır?

Prim ödemelerinde kişilerin hangi sigorta tipine dahil olduğu önem arz etmektedir. Memurlarda prim ödemesi yapılırken kişinin yaptığı bütün ödemeler hesaplanmakta ve buna göre toplu ödeme yapılmaktadır. Fakat SSK iş koluna dahil olan kimselerde 1 Ekim 2008 öncesinde olan brüt maaşın yüzde 20’si 2008’den sonra ki brüt maaşın ise yüzde 9 kadarı prim iadesine dahil edilmektedir. Bağkur’lu kimselerin ise brüt kazancının yüzde 20’si kadarı hesaplamaya alınmaktadır. Eğer hesaplama konusunda kafanızda soru işaretleri varsa SGK il müdürlüklerini arayarak da yardım alabilirsiniz.