Reel Kesim Güven Endeksi Arttı! Merkez Bankası Duyurdu

Reel Kesim Güven Endeksi Arttı! Merkez Bankası Duyurdu
Merkez Bankası tarafından verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), eylülde bir önceki aya göre 0,5 puan arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi'nde yaşanan bu artış, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmelerin endeksi artış yönünde etkilediği şeklinde açıklandı. Ancak, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmelerin endeksi azalış yönünde etkilediği belirtildi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 104,4 seviyesine geriledi. TCMB'nin açıklamasına göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği görüldü.