Mimar ve Mühendislere Büyük Müjde! Bakan, 'Hayırlı Olsun' Diyerek Duyurdu

Mimar ve Mühendislere Büyük Müjde! Bakan, 'Hayırlı Olsun' Diyerek Duyurdu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i çıkarıldı. Yeni yönetmelik Resmî Gazete'de 18 Kasım 2022 (bugün) tarihinde...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i çıkarıldı. Yeni yönetmelik Resmî Gazete'de 18 Kasım 2022 (bugün) tarihinde yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şantiye şefleri yönetmeliğini yeniledik. Yeni adım yeni istihdam alanı doğuracak, yaklaşık 10 bin mimar-mühendise iş kapısı açılacak" ifadelerini kullandı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, yapılan değişiklikle bina inşaatlarında planlama, denetim ve organizasyon gibi şantiye şefliği hizmetlerinde genel bir iyileştirme yapıldığı belirtildi.

İş Büyüklüğüne Göre Düzenleme

Yapılan yeni düzenlemeyle; iş sayısı, işin büyüklüğüne oranla düzenlendi. Bu düzenlemeyle alınan işin büyüklüğüne göre iş sayısı azaltılıp, inşaatların daha etkin bir şekilde sevki, idaresi ve denetlenmesi planlanıyor.

Yeni düzenlemede mesleki tecrübeyle beraber yapı sistemlerinin karmaşıklığı ve bina büyüklüklerinin dikkate alındığı ifade edilen Bakanlık açıklamasında, şantiye şefliği hizmet kotasının üç grupta toplandığı kaydedildi. Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda yapabilecek. Öte yandan, 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında tek iş alınabilecek.

Bakanlığın açıklamasında şantiye şefleri için deneyim şartı getirildiğinin altı çizilerek ilk kez şantiye şefliği yapacakl bir kişinin, inşaat alanı 1.500 metrekareye kadar olan yapılarda çalışabileceği ve bu işi bitiren şantiye şefinin bir üst gruptan iş alabileceği belirtildi.

Bakan Kurum'dan Müjde

Bakan Kurum, sosyal medya hesabı üzerinden 10 bin mimar ve mühendisin istihdama katılacağına dair bilgi paylaştı.

Bakan Kurum'un Twitter'dan yaptığı paylaşımda kullandığı ifadeler şöyle:

"Şantiye şefleri yönetmeliğini yeniledik. İş sayısını iş büyüklüğüne göre düzenledik. Yeni adım yeni istihdam alanı doğuracak, yaklaşık 10 bin Mimar-mühendise iş kapısı açılacak.

Hayırlı olsun"