Kredi Çekeceklerin Gözü Bankaların Faiz Oranlarında

Kredi Çekeceklerin Gözü Bankaların Faiz Oranlarında
Merkez Bankası, politika faizinde indirimlerini sürdürürken, bankacılık sektörü kredi faizlerinde aynı indirim görülmüyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son toplantısında bankanın haftalık repo yolu ile bankalara sunduğu...

Merkez Bankası, politika faizinde indirimlerini sürdürürken, bankacılık sektörü kredi faizlerinde aynı indirim görülmüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son toplantısında bankanın haftalık repo yolu ile bankalara sunduğu paradan aldığı faiz olarak tanımlanan politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 12'ye çekildi. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında faiz indirimlerine başlanmış, politika faizi 4 ayda 5 puan düşürülerek yüzde 19'dan yüzde 14'e çekilmişti.

Banka Kredi Faizleri Ne Durumda?

Merkez Bankası’nın yüzde 12’ye çektiği politika faiz oranı, vatandaşa aynı doğrultuda yansımadı. Bankalar yüzde 12 faiz oranı ile aldığı kaynakları, krediye yüzde 25 faiz oranlarıyla dönüştürdü. En düşük ihtiyaç kredisinin yıllık faizi yüzde 25 seviyesindeyken ticari kredilerde bu oran yüzde 40 seviyelerinde.

Bankalar kârlılık oranlarını arttırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Ağustos verilerine göre bankacılık sektörü senenin ilk 8 ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 420 artışla 252,2 milyar lira kâr elde etti. Sektör, 2021'in aynı döneminde 48,5 milyar lira karlanmıştı. Banka kârlarının bir senede 5 kat artması, vatandaşın ihtiyaç ve ticari kredilere ulaşmasını zorlaştıran bir sürece dönüştü.

İhtiyaç Kredisi Ödemesi Ne Kadar?

Mesela 10 bin TL’lik 12 ay vade ile hesaplanan ihtiyaç kredisinin geri ödemesi ortalama 11 bin 790 lira olarak yapılıyor.

Merkez Bankası bu sene sonuna kadar 3 kez daha faiz kararı açıklayacak. Bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı 20 Ekim’de yapılacak. Kurul, faiz kararı için 24 Kasım ve 22 Aralık tarihlerinde bir araya gelecek ve senelik toplantı takvimi sona ermiş olacak.