Kötü Haber! Süt ve Süt Ürünlerine Zam Gelecek

Kötü Haber! Süt ve Süt Ürünlerine Zam Gelecek
Çiğ süt üreticileri, Tarım Bakanlığı ile bir araya gelecek. Görüşmede maliyetler konuşulacak. Üreticiler, prim desteği ve çiğ süt tavsiye fiyatlarına yönelik artış talep edecek. Böylece, süt ve süt ürünlerine zam geleceğinin...

Çiğ süt üreticileri, Tarım Bakanlığı ile bir araya gelecek. Görüşmede maliyetler konuşulacak. Üreticiler, prim desteği ve çiğ süt tavsiye fiyatlarına yönelik artış talep edecek. Böylece, süt ve süt ürünlerine zam geleceğinin sinyalleri de verildi.

Maliyetten ötürü sorun yaşayan süt üreticileri, Tarım Bakanlığı ile buluşacak. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çiğ süt maliyetini paylaşarak, fiyatların yeterli ve hızlı artırılması gerektiği çağırısı yaptı.

Süt Fiyatına Müdahale Edici Fonksiyon Kaldırılmalı

TÜSEDAD, üreticinin anaç hayvan kesimine zorlandığını belirterek, et ve sütte arz talep dengesinin bozulabileceğini ani fiyat yükselişlerinin tüketicilere yansıyacağı uyarısında bulundu. Çiğ süt tavsiye fiyatının daha öncekiler gibi USK'ca belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken TÜSEDAD, gıda komitesinin çiğ süt fiyatına müdahale edici fonksiyonunun kaldırılması gerektiğinin de altını çizdi.

Ulusal Süt Konseyi (USK) 15 Eylül 2022 tarihinde 7.50 TL olan referans fiyat ile 20 kuruşluk destekleme primini sabit tutmuş, üretici zarar ettiği sebebi ile anaç hayvanlarını kesime göndermeyi sürdürünce 20 kuruş olan prim desteği 50 kuruşa yükseltilmişti. Üretici bu fiyatı da yeterli bulmamıştı. Sanayicinin süt bulmakta zorlanması ve süt üretimindeki düşüş bazı yerlerde çiğ süt fiyatının 10 TL'ye kadar çıkmasına sebep olmuştu.

Sütte Ani Fiyat Artışları Mesajı

Aylık fiyat güncellemeleri çağrısı yapan TÜSEDAD, "Beklentimiz; çiğ süt tavsiye fiyatının geçmişte olduğu gibi tarafların buluşarak USK'ca belirlenmesi, gıda komitesinin çiğ süt fiyatına müdahale edici fonksiyonunun kaldırılması ve önümüzdeki aylarda uluslararası normlarda kabul görmüş 1,5 olan çiğ süt/yem paritesinin korunduğu maliyet değişimlerine paralel aylık fiyat güncellemelerinin düzenli yapılması yönündedir. Fiyatların hızlı ve yeterli arttırılmaması üreticiyi anaç hayvan kesimine zorladığı gibi, hem sütte hem ette arz talep dengesini olumsuz etkilediği düşünülerek oluşabilecek ani fiyat artışlarının tüketiciler açısından mahsurlu olduğu kanaatindeyiz" şeklinde yazdı.