Konsoloslukların Kapatılması Gündem Oldu! Konsolosluklar Neden Kapanıyor?

Konsoloslukların Kapatılması Gündem Oldu! Konsolosluklar Neden Kapanıyor?
İlk olarak ABD'nin Türkiye'ye yönelik terör uyarısı yayımlayarak başlattı sürece birçok ülke dahil oldu. Ülkeler İstanbul konsolosluklarını geçici süreyle kapattı. Peki hangi ülkelerin konsoloslukları kapandı, konsoloslukların...

İlk olarak ABD'nin Türkiye'ye yönelik terör uyarısı yayımlayarak başlattı sürece birçok ülke dahil oldu. Ülkeler İstanbul konsolosluklarını geçici süreyle kapattı. Peki hangi ülkelerin konsoloslukları kapandı, konsoloslukların kapanma nedeni neydi? İşte detaylar...

İstanbul Beyoğlu'ndaki konsoloslukların kapanma açıklamaları peş peşe geldi.

Konsolosluklardan Kapanma Açıklaması

Hollanda Başkonsolosluğu'ndan sonra Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve İngiltere Başkonsolosluğu da kapılarını geçici süreyle kapatıldı.

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, güvenlik gerekçesiyle kapalı olacağını açıkladı. Beyoğlu'nda bulunan Almanya Başkonsolosluğu'nda önlem olarak, zırhlı polis aracı bekletildi. Kapıda asılı olan kağıtta "Konsolosluk bugün kapalıdır. Tüm randevular iptal edilmiştir. Güncel gelişmelere internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz" denildi.

Hollanda Başkonsolosluğu'nun resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada ise, "İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu çevresinde olası protestolar ve Batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Fransa Başkonsolosluğu ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İstanbul'da terör saldırısı riski yüksek olmaya devam ediyor. Özellikle Beyoğlu semtindeki, Taksim, İstiklal Caddesi, ve benzeri ibadethaneler, konsolosluk temsilcilikleri, turistik yerler söz konusu olduğunda. Bu nedenle, Türkiye'de ikamet eden Fransızlar veya ziyaretçiler, her zaman ve her yerde azami dikkat göstermeye, turistik ve yoğun yerlerden, ayrıca her tür toplantı ve toplantılardan mümkün olduğunca kaçınmaya davet edilir" şeklinde yazdı.

Belçika Başkonsolosluğu da 1-3 Şubat tarihleri arası kapalı olduğunu açıkladı. İngiltere Başkonsolosluğu ise dün olduğu gibi bugün de kapalı olduğunu belirtti.

27 Ocak'ta Yapılan İlk Uyarı

Tüm süreç ABD Büyükelçiliği’nin 27 Ocak 2023 tarihinde yayımladığı güvenlik uyarısı ile başladı.

ABD Elçiliği tarafından 30 Ocak’ta güncellenen uyarıda, ABD Hükümeti’nin vatandaşlarını İstanbul’un özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal civarında her an olabilecek bir terör saldırısına karşı uyardığı belirtildi. Sonrasında pek çok Avrupa ülkesi de benzer uyarılarda bulundu ve İstanbul’da özellikle Taksim civarında bulunan konsolosluklarını geçici olarak kapatma kararı aldı.

İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, yapılan uyarıların titizlikle incelendiğini duyurmuştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, yapılan uyarıların titizlikle incelendiğini ifade edilmişti.

Güvenlik önlemlerin alınmasına sebep olan istihbaratın daha çok Beyoğlu bölgesiyle bağlantılı olması sebebi ile ABD’nin Tarabya’da yer alan başkonsolosluk binasını kapatmaması ise dikkat çekti.