Kahramanmaraş Merkezli Felakete Ne Sebep Oldu? Dünyadaki Uzmanlardan Açıklama Geldi

Kahramanmaraş Merkezli Felakete Ne Sebep Oldu? Dünyadaki Uzmanlardan Açıklama Geldi
University College London'da görevli acil durum planlama profesörü David Alexander, ülkemizin 10 ilini vuran Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik açıklamada bulundu.ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e açıklama yapan...

University College London'da görevli acil durum planlama profesörü David Alexander, ülkemizin 10 ilini vuran Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik açıklamada bulundu.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e açıklama yapan Prof. Alexander, "Bu felakete deprem değil, kalitesiz yapılar sebep oldu" şeklinde konuştu.

AP, yapılaşmayla ilgili problemlerin "çoğunlukla görmezden gelindiğini, çünkü pahalı olacağını ve büyüme verilerini olumsuz etkileyeceğini" kaydetti.

Öte yandan AP, konuştukları uzmanların Türkiye inşaat kurallarının nadiren uygulandığını, birçok binanın çökmesini de bunun açıkladığını söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı'ndan Açıklama

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, deprem bölgesinde yıkılan çok sayıda binanın devletin belirlediği standartlara uymadığını; kalitesiz metot ve malzemelerle yapıldığını dile getirdi.

Muhçu "Bölgedeki yapıların malzemesi deprem gerçekliğine rağmen zayıftı ve sağlam değildi" dedi ve bunun sadece bölgedeki eski yapılar için değil, yakın zamanda inşa edilen binalar için de geçerli olduğunu ifade etti.