Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul Depremi Yorumu! 'Yüzde 1' Dedi

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul Depremi Yorumu! 'Yüzde 1' Dedi
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük deprem, 10 kentte 35 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları 10. gününde de sürerken, asrın felaketi olarak anılan bu depremin...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük deprem, 10 kentte 35 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları 10. gününde de sürerken, asrın felaketi olarak anılan bu depremin beklenen İstanbul depreminin gerçekleşme olasılığını artırdığına ilişkin uzman yorumları da peş peşe geldi.

Haberler.com'a açıklamada bulunan Üşümezsoy, İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem beklendiği şeklindeki yorumlarına yönelik değerlendirmeler yaptı.

Yüzde 1-2 İhtimalle...

İstanbul'da gelecek yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin oldu olasılığının yüzde 1-2 civarında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "'Büyük İstanbul Depremi' fikrini ortaya atan ABD'li jeofizik uzmanı Ross Stein dahi hatalı açıklamalarını kabul edip, 6.5 şiddetinde bir depremin o da ancak yüzde 1-2 ihtimalle olabileceğini ifade ediyor ancak Türkiye'deki bazı profesörler ilk açıklamayı baz alıp bu yeni açıklamaları görmezden geliyorlar" dedi.

Silivri-Yeşilköy arasındaki 50 km'lik kırılmayan faya ilişkin de Prof. Dr. Üşümezsoy, "Bu fay bahsedilen kadar büyük bir deprem üretmez çünkü çok sığ. Derinlik 7 km. Fakat orada fay iki parça, birbirleriyle bağlantılı değil, atlamış faylar. Dolayısıyla bunlar bir seferde kırılmaz. İkinci fay dediğimiz Büyükçekmece-Yeşilköy arasındaki fay aktif değil" dedi.