Depozito Uygulaması Hayata Geçiriliyor! Zorunlu Olacak

Depozito Uygulaması Hayata Geçiriliyor! Zorunlu Olacak
2024 yılında depozito uygulama sistemi zorunlu olacak. Konuya dair açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemi 2024 itibarıyla da zorunlu hale getireceklerini ifade etti.Bakan Murat Kurum,...

2024 yılında depozito uygulama sistemi zorunlu olacak. Konuya dair açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemi 2024 itibarıyla da zorunlu hale getireceklerini ifade etti.

Bakan Murat Kurum, tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülmesi için hazırlanan Depozito Yönetim Sistemi'ni, 2023 yılı içerisinde tamamlayıp, 2024 itibarıyla da zorunlu hale getireceklerini kaydetti.

Bakan Kurum, depozito yönetim sistemine dair değerlendirmeler yaptı.

Projeye, 2017 yılında başlandığının altını çizen Bakan Kurum, "Bu yıl itibarıyla 2 bin depozito iade makinesi, 5 bin depozito toplama noktasıyla, en az 7 bin noktada hizmet vereceğiz. Ürünlerimizin barkodlu şekliyle ihale süreçlerini başlattık, inşallah bu yıl içerisinde tüm bu sistemi tamamlayacağız ve 2024 yılı itibarıyla da zorunlu hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

Depozito Yönetim Sistemi'nin İşleyişi

Ülkede senelik yaklaşık 50 milyar tek kullanımlık içecek ambalajı piyasaya sürülüyor. Bunların çevre sorunu olmaktan çıkması ve dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan Depozito Yönetim Sistemi'nin işleyişi Türkiye Çevre Ajansı'nca gerçekleştirilecek.

Bakanlık tarafından belirlenen belirli bir depozito bedeli alınacak, bu bedel ürünlerin kullanılmasının ardından iade edilecek ve depozito bedeli geri ödenecek. Vatandaş, ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market ya da diğer toplama noktalarına yönlendirilecek, depozito bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek.

İade bedeli alışveriş puanı olacak ve bu puanlar ya karta veya telefon uygulamasına yüklenerek, vatandaşların alışverişlerinde kullanabilmelerine imkan tanınacak. Ülke çapında bu sene itibarıyla kademeli olarak işlemeye başlayacak sistem, 2023 yılının sonuna kadar tüm il ve ilçelerde yaygınlaştırılacak.