Çiftçilere Müjde! Mazot ve Gübre Desteği Ödemeleri Yatırılıyor

Çiftçilere Müjde! Mazot ve Gübre Desteği Ödemeleri Yatırılıyor
Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin ne zaman hesaplara yatırılacağı merak edilmektedir. Bildiğiniz gibi çiftçiler ekonomik yönden zorluk çektikleri için gelecek yıl yatırılacak olan mazot ve gübre desteklerinin bu...

Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinin ne zaman hesaplara yatırılacağı merak edilmektedir. Bildiğiniz gibi çiftçiler ekonomik yönden zorluk çektikleri için gelecek yıl yatırılacak olan mazot ve gübre desteklerinin bu yıldan itibaren yapılacağı bildirildi. Gelecek yıl mazot desteği için 11 milyar 964 milyon TL’lik ödeme yapılması planlanıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıla göre mazot ve gübre desteği ödemelerinde artışın %281,6 olarak belirlenmiştir.

Mazot ve Gübre Desteği Ne Zaman Yatırılacak?

Çiftçilere verilen mazot ve gübre desteği ödemeleriyle ilgili detaylar belli oldu. Hububatta 2023 yılına göre verilen mazot ve gübre desteği ödemeleri bu yıldan itibaren verilebilecek. 20 Ekim 2022 tarihinde alınan karar kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik için tarımsal destekler arasında yer alan mazot ve gübre desteğinin 2022 yılından itibaren verileceği kararı alındı.

Tarım destek ödemeleri 2023 yılının bütçesine göre yapılacak olmakla beraber bu ödemeler arasında yer alan bir ödeme olan mazot ve gübre destek ödemeleri 5 ay öne çekildi. Normal şartlarda 22 TL olan mazot desteği 75 TL’ye, 20 TL olan gübre desteği de 46 TL’ye yükseltildi. Dekar başına verilecek olan destek ödemeleri de 121 TL’ye çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan grup toplantısından sonra yaptığı açıklama çiftçileri heyecanlandırdı. Yapılan açıklama kapsamında normal şartlarda ödemeler 2023 yılının Mart ayında yapılacaktı. Fakat destek ödemeleri 5 ay öne çekilerek ödeme yapılmaya başlandı.

Mazot ve Gübre Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mazot ve gübre desteği başvurusu yapmak isteyen kişiler nasıl başvuru yapacağını araştırmaktadır. Gübre desteği başvurusu yapmak isteyen çiftçilerin üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması gerekir. Başvuru yapmak isteyen çiftçinin en az 1 dekar ve 50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırması da gerekiyor. Mazot ve gübre desteğinden faydalanmak isteyen kişilerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekir.