Beklenen Maaş Zammı Açıklandı! Yüzde 68 Zam İle Birlikte En Düşük Maaş 17 Bin 955 TL Seviyesine Yükseldi

Beklenen Maaş Zammı Açıklandı! Yüzde 68 Zam İle Birlikte En Düşük Maaş 17 Bin 955 TL Seviyesine Yükseldi
Milyonlarca asgari ücretli çalışanın, emeklinin ve memurun maaş zammı geçtiğimiz aylarda belli oldu. Çalışanların ve emeklilerinin maaş zammının netlik kazanması, en düşük emekli maaşına 2.000 TL zam yapılması ile birlikte,...

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın, emeklinin ve memurun maaş zammı geçtiğimiz aylarda belli oldu. Çalışanların ve emeklilerinin maaş zammının netlik kazanması, en düşük emekli maaşına 2.000 TL zam yapılması ile birlikte, belediye personelleri de maaş zammına dair gelişmeleri yakından takip etmeye başladılar. Bu çerçevede, belediyeler ile sendikalar arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. Söz konusu görüşmeler sonucunda mutabakata varılması halinde, maaş zammına ilişkin kamuoyuna bilgi veriliyor.

Maaşlara Yüzde 68 Zam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel–İş Sendikası 2 ve 9 No’lu Şubelerin örgütlü bulunduğu İZENERJİ’de toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu iş sözleşmesi ile birlikte, taban ücretlerinde yüzde 68 oranında artış sağlandı.

Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı

11 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi taban ücrette yüzde 68 oranında artış sağlanırken, taban maaş net 17.955 TL seviyesine yükseldi. İkramiye ve yan gelirle ile birlikte, 22 bin TL seviyesine çıkıyor. Maaş zammına ilişkin açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tabanda 17 bin 955 lira net. İkramiye ve yan gelirlerle 22 bin. Taban bu. İZELMAN ve İZENERJİ’yi tabanda eşitledik. Eşit işe eşit ücret bu kurumun sağlığı açısından, İzmir’in, bu memleketin sağlığı açısından çok önemli. Eşit işe eşit ücretin olmadığı bir yerde haktan, hukuktan, adaletten bahsedemezsiniz. O nedenle de birinci önceliğimiz bu. Bu varacağımız en iyi, en ileri nokta değil. Daha göreceğimiz güzel günler var. Hiç kuşkunuz olmasın. Her şey çok güzel olacak” dedi.

İşçilere Destekler 2023

Toplu iş sözleşmesi ile birlikte maaşlarda artış sağlanmasının yanı sıra, çocuğu askere giden işçiye 500 TL, evlat edinen işçiye 10.000 TL verilecek.

İZENERJİ'de Eşitliğin Yüzde 95'i B Grubunda Sağlandı

Toplu iş sözleşmesine ilişkin açıklama yapan Genel İş 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, toplu iş sözleşmesinden memnun olduklarını belirtti. Şube Başkanı Sedat Kenar “İnsanca bir yaşam, insanca bir ücret talebimizi sürekli haykırdık. İZENERJİ çalışanları adına birçok yeni kazanım elde ettik” dedi. Genel İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül ise gruplar arasındaki ücret uçurumunun kapatılması için çabaladıklarını anlatarak, “Birçok madde toplu sözleşmeye girdi. Eşitliği tabanda sağladık. Eşitliğin yüzde 95’ini B Grubunda sağladık. Bizler A, B, C grubunu ciddi anlamda bir yere getirdik. Bu toplu sözleşmede yüzde yüz eşitlik talebi ile yola çıktık. Bizler bu toplu sözleşmeden razıyız” dedi.

Asgari Ücret Zammı Tarihi!

Belediyeler ile sendikalar arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, maaş zammına dair yeni duyurular geliyor. Belediye personelinin maaş zamlarının yanı sıra, milyonlarca asgari ücretli çalışan da maaş zammı ile ilgili araştırma yapıyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacağını geçtiğimiz haftalarda açıkladı.

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılacağı açıklandı ancak zam oranı ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. Asgari ücret için farklı oranlar üzerinden hesaplamalar yapılıyor. Asgari ücret yüzde 20 zam gelirse, ücretler 10.000 TL seviyesinin üstüne çıkmış olacak.

Emekli Zammı 2023

Asgari ücret zammının yanı sıra, emekliler de maaş zammını merak ediyorlar. En düşük emekli maaşı 2.000 TL artış ile birlikte 7.500 TL seviyesine çıkarken, temmuz ayında da maaşlara artışa gidilecek. Temmuz zammının belirlenmesinde, TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon verileri belirleyici olacak.