Anne ve Babalar Dikkat! Kızamık Yeniden Alarm Veriyor, Uzmanlar Uyarıyor

Anne ve Babalar Dikkat! Kızamık Yeniden Alarm Veriyor, Uzmanlar Uyarıyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir çocuk, kızamıktan dolayı hastaneye yatırıldı. Uzmanlar, kızamık hakkında kritik uyarılarda bulundu.Salgınlarla yaşamadığımız yıllardan sonra bir tehlike daha konuşulmaya başlandı.İstanbul'da...

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir çocuk, kızamıktan dolayı hastaneye yatırıldı. Uzmanlar, kızamık hakkında kritik uyarılarda bulundu.

Salgınlarla yaşamadığımız yıllardan sonra bir tehlike daha konuşulmaya başlandı.

İstanbul'da kızamık alarmı veriyor.

NTV'de yer alan haberine göre, senelerdir kızamık vakası görmeyen doktorlar, yeniden kızamıklı çocuklarla karşı karşıya kalıyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde görülen vaka sonrası uzmanlar aşı yapılması konusunda aileleri uyardı. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çokuğraş, çok uzun bir sürenin ardından ilk defa kızamık vakası gördüğünü belirterek, aşıları tam olmayan yabancı uyruklu bir vakaya kızamık teşhisi koyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Çokuğraş, başka hastanelerde de giderek artan kızamık vakalarının olduğunu kaydetti.

Aşı Kararsızları ve Aşı Reddi Dikkat Çekiyor

Coronavirüs salgını ile beraber artan aşı karşıtlığının bir sonucu olarak, çocukluk çağı aşılama oranında da düşüş görüldü. Çokuğraş, bu konu hakkında da aşılama oranının yüzde 98'e ulaştığını fakat aşı kararsızlarının ve aşı reddinin bu oranı düşürdüğünü belirtti.

Aşılamada yüzde 95'in kritik sınır olduğunu söyleyen Çokuğraş, "Bunun altına düştüğünde kızamık vakalarının çok daha artmasını bekleriz. Çok kontrolsüz bir şekilde göç alan bir ülkeyiz. Pek çok komşu ülkeden yeteri kadar aşılanmamış, aşıları tamamlanmamış ya da hiç aşılanmamış çocuk maalesef geliyor. Bunları kontrol etmek çok kolay değil." dedi.

Solunum yoluyla bulaşan kızamık, zatürre ve menenjit gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Çocukların ayına ve yaşına uygun bir şekilde aşılanmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Çokuğraş, "Çocuğunuz aşılıysa korkmanıza gerek yok. Kızamık küçük çocuklar için daha riskli bir hastalık. Özellikle zatürreye neden olup çocuk ölümlerine yol açabilir." şeklinde konuştu.