7 Üzeri Deprem Olabilir! Uzmandan Korkutan Açıklama Geldi

7 Üzeri Deprem Olabilir! Uzmandan Korkutan Açıklama Geldi
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanlarıyla beraber 5 sene önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı.Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki deniz tabanına...

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanlarıyla beraber 5 sene önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı.

Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki deniz tabanına kurulmuş sismometrelerle Marmara'daki fayın özelliğini analiz ettiklerini ifade ederek, "5 senelik proje sonucunda Marmara'daki deniz tabanına kurmuş olduğumuz deniz tabanı sismometreleri, açılım ölçer cihazlarla Marmara'daki fayın özelliğini, kayma miktarını hangi fay parçasının hangi derinlikte deprem yarattığını, hangi fay parçasının daha suskun olduğunu ortaya çıkarmıştık. Bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarını paylaşıyoruz. Farklı farklı deniz tabanında çalışmalar var." şeklinde konuştu.

Gemiler ile fayın lokasyonlarının haritalandığını belirten Özener, yaptıkları çalışmaların bunların üzerinde veri toplamak olduğunu dile getirdi.

Marmara Deniz Tabanında Cihazlar Veri Topluyor

Marmara Denizi'nde 1200 metre dibinde cihazlarının olduğunu da kaydeden Özener, "Cihazları atıyoruz 6 ay sonra alıp verileri topluyoruz ve farklı yerlere koyuyoruz. Dolayısıyla fayın boydan boya özelliklerini anlama şansımız oldu. Çalışmalar hala devam ediyor. Hala Marmara deniz tabanında bu cihazlarımız veri topluyor. O verileri mart ayında alacağız." ifadesini kullandı.

Özener, Marmara'nın deprem bölgesinde olduğunu dikkate çeken "Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli. En kısa vadede yapılması gereken, bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi." diye konuştu.

Özener, yapı stoklarının kalitesine bakılması gerektiğini de vurguladı.