6 Yaşında Kızını Evlendirdiği Söylenen Yusuf Ziya Gümüşel Kimdir? Hiranur Vakfı Kimin?

6 Yaşında Kızını Evlendirdiği Söylenen Yusuf Ziya Gümüşel Kimdir? Hiranur Vakfı Kimin?
Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in H.K.G. isimli 6 yaşındaki kızını imam nikahı adı altında 29 yaşındaki adamla evlendirdiği iddia edildi. Ortaya çıkan iddialar ülkede büyük yankı bulurken Yusuf Ziya Gümüşel...

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in H.K.G. isimli 6 yaşındaki kızını imam nikahı adı altında 29 yaşındaki adamla evlendirdiği iddia edildi. Ortaya çıkan iddialar ülkede büyük yankı bulurken Yusuf Ziya Gümüşel hakkında dava açıldı.

H.K.G. ailesini mahkemeye verirken 3 kardeşi çektikleri video ile tüm haberlerin asılsız olduğunu öne sürdü. Öte yandan, 29 yaşındaki adamında bir tarikat üyesi olduğu ortaya çıktı.

Olayların ülkede ses getirmesinin ardından çok sayıda vatandaş Yusuf Ziya Gümüşel kimdir?, Hiranur Vakfı’nın kurucusu kim? Hiranur Vakfı hangi cemaate bağlı?' gibi soruların yanıtını araştırmaya başladı. Peki iddiaların odağındaki Yusuf Ziya Gümüşel kim? İşte detaylar...

Yusuf Ziya Gümüşel Kimdir?

Yusuf Ziya Gümüşel, 1963 yılında dünyaya geldi ve aslen Sakaryalı'dır. Tarikatı yaymak için İstanbul Çengelköy’de bulunan Hz. Hamza Cami Medresesi’ne gönderildi. 2006'da İstanbul Sancaktepe'de Hiranur Vakfı'nı kurdu. Yusuf Ziya Gümüşel, Hiranur Vakfı'nın onursal başkanıdır.

Hiranur Vakfı Hangi Cemiyetin?

Hiranur Vakfı, Türkiye'deki en yaygın dinsel yapılanmalardan biri kabul edilen İsmailağa cemaatine bağlıdır. Hiranur Vakfı’nın bugüne kadar valiliklerden kaymakamlıklara ve belediye başkanlarına kadar çok sayıda kurumla işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı.

Yusuf Ziya Gümüşel'in Kızı Kim?

Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G. 1998 yılında Fatih’te doğdu. İddialara göre Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikâhıyla ‘evlendirdiğini’, her gün cinsel istismara maruz kaldığını ifade ederek hakkında şikâyetçi oldu. Çengelköy’de yaşarken karşı dairede tarikat mensuplarından 29 yaşında Kadir İstekli isminde biriyle imam nikahı adı altında evlendirildiler.

6 Yaşında Evlendirilen Çocuk Gelin Olayı Ne?

BirGün'de yer alan habere göre, H.K.G'ye 6 yaşındayken gelinliğe benzeyen beyaz bir kıyafet giydirdiler, Kadir’i gösterip “O artık senin kocan” dediler. Bir sene sonra H.K.G., anne ve babasıyla memleketleri Sakarya'nın Sapanca ilçesine gitti. Kadir de yanlarındaydı. Sapanca’da bulunan evlerinin ikinci katında Kadir, H.K.G.’ye cinsel saldırıda bulundu. H.K.G. önceleri anne ve babasının yaşadığı kâbustan haberinin olmadığını düşündü. Sonrasında ise Kadir ona babasının onayını aldığını ifade etti. Çocuk geline 13 yaşındayken nişan, 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapıldı. Düğünün ardından Kadir ile H.K.G. aynı evde yaşamaya başladı.

Çocuk Gelin Olayı Nasıl Ortaya Çıktı?

17 Ağustos 2012 tarihinde annesi Fatma Gümüşel, H.K.G.'yi adetlerinde düzensizlik olduğu sebebi ile hastaneye götürdü. Çocuğa istismarı anlayan doktor polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı.

H.K.G. de polise verdiği ifade de ona öğretilenleri anlattı. “17 yaşındayım, kendi isteğimle evlendim” dedi.

10 Aralık 2012’de kemik yaşı raporu çıktı. 17 yaşında olduğunu söyleyen H.K.G.’nin yaşı 21 görünüyordu. Buna rağmen soruşturma kapatıldı.