2023 Genel Af! Mahkumlara Af Çıkacak mı? Kimler Genel Aftan Yararlanabilecek?

2023 Genel Af! Mahkumlara Af Çıkacak mı? Kimler Genel Aftan Yararlanabilecek?
"Genel af çıktı mı?" sorusu son zamanlarda daha sık aranmaya başlarken, 7. Yargı Paketi'nin maddeleri ve içeriğiyle ilgili araştırmalar devam ediyor.7. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı ve infaz düzenlemeleri...

"Genel af çıktı mı?" sorusu son zamanlarda daha sık aranmaya başlarken, 7. Yargı Paketi'nin maddeleri ve içeriğiyle ilgili araştırmalar devam ediyor.

7. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı ve infaz düzenlemeleri dikkatleri çekti. Peki, mahkumlara genel af yolda mı, gelecek mi? Hangi suçlular genel aftan yararlanacak hangi suçlular yararlanamayacak? İşte, 2023 genel afıyla ilgili son dakika gelişmeleri...

7. Yargı Paketi Resmi Gazete'de Yayımlandı!

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk, uyuşturucuyla mücadelede yeni tedbirler ve hastalığı bulunan hükümlü annelere infaz erteleme imkanı gibi düzenlemeleri içeren Yeni Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Temmuz ayında bitecek olan %25'lik kira zammı tavanından sonra gözler 2023 Temmuz kira zam oranına çevrilirken, yayımlanan yargı paketi kira anlaşmazlıklarında ve zamlarına ne yapılacağını da açığa çıkardı. Henüz zam oranıyla alakalı net bir açıklamanın yapılmadığı bugünlerde ara buluculuğun geldiği öğrenilmişti.

Yeni yargı paketi kapsamında kira anlaşmazlıklarında öncelikle arabulucu isteneceği kaydedildi. Bu sayede tahliye davalarının azalması ve yargıya gitmeden önce avukatlar aracılığıyla orta yolun bulunması bekleniyor.

Bir diğer merak edilen konu ise hükümlü annelere infaz erteleme imkanı oldu. Bu karar ise akıllara "genel af çıkacak mı?" sorusunu getirdi.

2023 Genel Af Çıkacak mı? Son Durum Ne?

7. Yargı Paketi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından gözler infaz indirimi düzenlemelerine çevrildi. Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda bilinenlere göre şimdilik "genel" af ile ilgili bir madde bulunmuyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan kanunla, hastalığı bulunan annelere infaz erteleme imkanı getirilirken, kira anlaşmazlıkları arabuluculuk kapsamına alındı. Öte yandan uyuşturucu suçlarında ağır cezalar öngörülürken, göçmen kaçakçılığı suçunun da cezası artırıldı. Ayrıca kanunla birlikte ailelerin kişisel eşyaları ve ortak kullanımdaki eşyalar haczedilemez hale getirildi.

Çocuklu Annelere Erteleme 

Detaylara göre 18 yaşından küçük engelli ya da ağır hasta çocuğu olan annelerin cezalarının infazı 1 yıl süreyle ertelenebilecek. Ayrıca erteleme, 6 aylık periyotlarla 2 yıl daha uzatılabilecek. Bu ertelemeden faydalanabilmek için ise hükümlü annenin 10 yıldan az süre ceza alması şartı aranacak.

Genel Af Nedir?

Genel af, ceza hukukunda bir kurumdur ve kamu davasının düşmesi veya ceza mahkumiyetinin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmasına yol açar (TCK m.65/1). Genel af, tüm suçları kapsayacak şekilde veya belirli bazı suçları kapsayacak şekilde çıkarılabilir. Genel af, yargılaması devam eden davaları ve kesinleşmiş cezaları tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıran bir yasama işlemidir.

Hangi Suçlular Genel Aftan Yararlanamaz?

Anayasa çerçevesinde, genel ve özel afın uygulanmadığı tek suç orman suçlarıdır. Ormanları yakma, daraltma veya yok etme amacıyla işlenen tüm suçlar af kapsamı dışında değerlendirilir. Ayrıca, tüm terör suçları da af kapsamında değerlendirilmez.