Zincir Market Uyarısı Geldi! Yasanın Değişmesi İçin Çağrı Yapıldı

Zincir Market Uyarısı Geldi! Yasanın Değişmesi İçin Çağrı Yapıldı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası'nda değişikliğe gidişmesi yönünde çağrı yaptı. Palandöken, zincir marketlerin sattıkları ürünler için sınırlama getirilmesini...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası'nda değişikliğe gidişmesi yönünde çağrı yaptı. Palandöken, zincir marketlerin sattıkları ürünler için sınırlama getirilmesini savundu.

TESK Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada, esnafın büyük işletmelerle mücadelesinin devam ettiğinin bir kez daha altını çizdi.

Küçük İşletmeler İçin Destek Gerekiyor

Küçük işletmelerin desteklenmesi gerektiğini savunan Başkan Palandöken, esnaf ile tüketicinin korunması ve istihdamın çeşitlendirilmesi için bunun gerekli olduğunu dile getirdi. Palandöken, haksız rekabet önlenerek piyasadaki aktör sayısının artması  gerektiğine de vurgu yaptı.

Zincir marketlerde hırdavat malzemeleri, teknoloji, kırtasiye ürünleri, küçük ev aletleri, tekstil, halı, ayakkabı, beyaz eşya, ayakkabı ve mobilya gibi ürünlerin satılmasının piyasada haksız rekabet ortamı oluşturduğunu söyleyen Palandöken, bu marketlerin eğitim sezonunda kırtasiye ürünleri, kışın cam suyu, antifriz ve kış lastiği, yazın plaj ürünleri hatta kurbanlığa kadar her şeyi satmalarına dikkat çekti.

Fiyatların Yükselmesine Sebep Oluyor

Bu marketlerin yağ, deterjan ve su gibi ürünlerde "fiyat birlikteliği" yaptığını öne süren Başkan Palandöken, bu durumun piyasada fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Zincir marketlerin sattıkları ürünlere sınırlama getirilmesinin de şart olduğunu ifade eden Palandöken, zincir marketlere yönelik yasal zorunluluklar getirilmesini talep etti.

Palandöken'in önerileri şu şekilde:

"Zincir marketlerin haftada 1 gün tatil olacağı, koşullanma yerleri, açma kapama saatleri ve nüfusa göre açılma oranlarının dikkate alınacağı bir düzenleme yapılmalı."