Vergi Borcu Yapılandırmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Vergi Borcu Yapılandırmasında Dikkat Edilecek Hususlar
Borç yeniden yapılandırması, borçlunun mali durumunu iyileştirmek için bir veya daha fazla borcun koşullarının yeniden müzakere edilmesi sürecidir. Bu, geri ödeme süresinin uzatılmasını, faiz oranının düşürülmesini veya...

Borç yeniden yapılandırması, borçlunun mali durumunu iyileştirmek için bir veya daha fazla borcun koşullarının yeniden müzakere edilmesi sürecidir. Bu, geri ödeme süresinin uzatılmasını, faiz oranının düşürülmesini veya borcun bir kısmının öz sermayeye dönüştürülmesini içerebilir. Borç yeniden yapılandırması, borç alan, borç veren veya üçüncü taraf bir aracı aracılığıyla yapılabilir.

Çıkacak Yeniden Yapılandırma Kanunu'na göre Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) birçok vatandaşın borçlarını yeniden yapılandırması için başvuracağı düşünülmekte. 1. Yapılandırmadan yararlanmak için öncelikle başvuru süresini, ödeme şeklini (nakit veya taksitli) göz önünde bulundurmak gereklidir. 2. Genel olarak yeniden yapılandırmaya konu borçların zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi; aksi halde yeniden yapılanma tehlikeye girebilir. Bu durumda borçlu yeniden yapılandırmadan kısmen veya tamamen yararlanamayabilir. Ancak bazı durumlarda yeniden yapılandırma kapsamında borcun eksik ödenmesi, ödeme gecikmeleri vb. durumlarda yapılandırmanın bozulmaması da ihtimaller arasında bulunur.

Taksitle Ödemede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Örnek olarak borcun ilk ödemesinin yeniden yapılandırma kapsamında 20.01.2023 tarihine (bugün dahil) kadar, diğer taksitlerin ise bu tarihlerden sonra ikişer aylık aralarla en fazla on sekiz eşit taksit olacak şekilde ödenmesi gerekmektedir. Ancak kalan taksitlerden, Çıkacak Kanuna göre ödenmesi gereken ilk iki taksitin tam ve zamanında ödenmesi şartıyla; Bir takvim yılı içinde iki veya daha az taksitin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, 6183 sayılı kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme zammı hesaplanır.

Taksitlendirme Süresi İçinde Tahakkuk Eden Borçların Ödenmemesi Halinde Yapılandırma Bozulur Mu?

Borçlular, taksit ödeme döneminde tahakkuk eden sigorta primlerini bir takvim yılı içinde iki defadan fazla sorunsuz bir şekilde ödemezlerse veya eksik öderlerse, TCK hükümlerine göre yapılandırılmış borçlarının kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler.

Görüldüğü gibi, yeniden yapılandırma hak sahipleri yeniden yapılandırmalarının bozulmaması için yukarıda belirtilen yeniden yapılandırma ödemelerinin yanı sıra taksitlendirme döneminde yeni oluşan sigorta primi yükümlülüklerine de dikkat etmelidir. Aksi takdirde, taksit süresi boyunca oluşan yeni sigorta prim yükümlülüklerini 2 aydan fazla ödemezlerse yeniden yapılandırmadan yararlanma imkanlarını kaybederler.