Vatandaşa Bir Kötü Haber Daha! Yüzde 100 Zam Geldi

Vatandaşa Bir Kötü Haber Daha! Yüzde 100 Zam Geldi
Gıdadan enerjiye, giyimden eğitim giderlerine hemen her  sektörde zamlar art arda geliyor. Yapılan zamlar vatandaşı geçim sıkıntısına düşürürken en çok gıda ürünlerine gelen zam etkiliyor.Yükselen giderler ve artan maliyetler...

Gıdadan enerjiye, giyimden eğitim giderlerine hemen her  sektörde zamlar art arda geliyor. Yapılan zamlar vatandaşı geçim sıkıntısına düşürürken en çok gıda ürünlerine gelen zam etkiliyor.

Yükselen giderler ve artan maliyetler sebebi ile çok sayıda gıda ürününden zam haberleri geliyor. Öte yandan gelen zamlar hiçbir şekilde durdurulamıyor.

Son olarak kuruyemiş ürünlerini de zamdan nasibini aldı. Son bir senede fiyat artışları yüzde 100'e ulaşınca kuruyemiş satışları yüzde 30'lara düştü.

Kuruyemiş ürünlerinde yapılan fiyat güncellemesi ile son bir yılda fiyatlar ortalama yüzde 100 arttı.

Son zamanlarda gıda ürünlerinde yapılan zamlar gündeme bomba gibi düşerken, kuruyemiş ürünlerindeki fiyat artışları satışları olumsuz etkiledi.

BloombergHT'de yer alan habere göre, market ve kuruyemişçilerde kabuklu ceviz 70-80 TL, fındık içi 200-250 TL, kabuklu fındık 100 TL, ceviz içi 250-300 TL, çiğ badem 300 TL, Antep fıstığı ise 250-350 TL'den satılıyor.

Not: Verilen fiyatlar kilogram bazındadır.

Leblebiye de Büyük Zam Geldi

Önceki senelerde uygun fiyatlı olması sebebi ile kuruyemiş çeşitleri arasında en çok satılanlardan olan leblebinin fiyatı da son zamlardan nasibini aldı. Beyaz leblebinin kilogram fiyatı 80-90 TL arasında değişirken, sarı leblebi de 80-90 TL seviyelerinde satılıyor.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Murat Yıldırım, kuruyemiş fiyatlarına gelen yüzde 100'ü zammın talebi düşürdüğünü bu sebeple de satışların yüzde 30 azaldığını ifade etti.

Fiyat artışlarında, artan maliyetlerin yanında plansız üretim ve olumsuz hava şartları dolayısıyla azalan arz ve bozulan talep dengesizliğine vurgu yapan Başkan Yıldırım, enflasyonist ortamda kuruyemiş fiyatlarının ciddi anlamda arttığını dile getirdi.