Uzmanlar BIST 100'de İşlem Yapanları Uyardı: Düşüşler Devam Edebilir

Uzmanlar BIST 100'de İşlem Yapanları Uyardı: Düşüşler Devam Edebilir
Borsa İstanbul'da bugün günlük bazda %7'ye varan bir düşüş görüldü. Düşüşün %7'yi görmesiyle birlikte saat 17.09'da ikinci kez devre kesici çalıştı ve BIST 100 endeksindeki günlük düşüş oranı %7.37 oldu.Bankacılık...

Borsa İstanbul'da bugün günlük bazda %7'ye varan bir düşüş görüldü. Düşüşün %7'yi görmesiyle birlikte saat 17.09'da ikinci kez devre kesici çalıştı ve BIST 100 endeksindeki günlük düşüş oranı %7.37 oldu.

Bankacılık endeksindeki kayıp ise %9.20'yi görürken, sınai endeksteki kayıp %6.79 oldu. Peki Borsa İstanbul'daki düşüşün nedeni ne? Uzman isimler tek tek açıkladı...

Devam Eden Yükseliş Tersine Döndü! 

Güne %0.59 artışla başlayan BIST 100, 5 bin 555.99 puanla yeşildeydi. Öğle saatlerinde durum tersine dönerken, düşüşün %5'i aşmasıyla birlikte endeks 5 bin 317 puana kadar geriledi ve devre kesici çalıştı.

Devre kesiciden sonra işlemler 17.01'de kaldığı yerden devam etti. Ancak işlemlerin başlamasından tam 8 dakika sonra ikinci devre kesici çalıştı. Böylelikle BIST 100 endeksinde kayıplar %7'yi aştı.

Seçim Açıklamaları Yüzünden Düştü 

Borsada kapanışa doğru derinleşen satış baskısı gün boyu devam ederken, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim açıklamaları nedeniyle düşüşler hızlandı. Ancak uzmanlar piyasada devam eden soluksuz yükselişten sonra satış baskısının normal olduğunu ve ek geri çekilmeler yaşanabileceğini kaydetti.

Panik Satış Tetiklendi 

Satışların nedenini açıklamanın zor olduğunu kaydeden uzmanlar, son dönemlerde tecrübesiz yatırımcıların piyasaya girmesi nedeniyle panik satışların etkisi olabileceğini söyledi.

Ayrıca, seçim ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınmasına dair belirsizliklerin satışa neden olmuş olabileceği de düşünülüyor. Bu nedenle de BIST 100'de 5 bin puanlara kadar geri çekilme olabileceği ihtimali konuşuluyor.

Uzmanlar devam eden düşük faiz ve yüksek enflasyon ortamında bir değişiklik olmadığını kaydederken, toparlanma olabileceğini, ancak BIST 100'de 6 bin puanın görülmesinin artık zor olduğunu söylediler.

Kredili Pozisyonlara Dikkat! 

Beklenen düzeltmenin gerçekleştiğini aktaran uzmanlar, uzun zamandır piyasanın bazı riskleri görmezden gelerek yükseldiğine dikkat çekti. Bu sebeple de başlayan düşüşlerin devam edebileceği konusunda uyardı.

Öte yandan piyasaya yeni giren yatırımcı sayısının portföylerinin ortalama 100 bin TL civarında olduğunu kaydeden uzmanlar, bu yatırımcıların panik satışa meyilli olduğunu vurguladı. Bu nedenle de BIST 100 için ilk desteğin 4 bin 500 seviyelerinde olduğunu kaydetti.

Son olarak uzmanlar kredili işlemler konusunda yatırımcıları bir kez daha uyardı. Son 2 haftadır yatırımlarında kredi-özkaynak kullanım oranı %35'e yaklaşan müşterilerin pozisyonlarını azaltması gerektiği yönünde uyarıların yapıldığı da hatırlatıldı.

Ayrıca, 6 aylık dönemde enerji hisselerindeki 7-8 katlık artışa rağmen alım karşılıklarının boş olduğunu söyleyen uzmanlar, 'yükselirken talep ediyorlar ama düşüşlerde kimse yok' dedi.