Tarih Verildi! Konaklama Vergisi Geliyor

Tarih Verildi! Konaklama Vergisi Geliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce ertelenen Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı’nı yayınladı. Konaklama Vergisi’nin nasıl uygulanacağı ve hangi tesislerin vergi kapsamında olacağı belli oldu....

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce ertelenen Konaklama Vergisi Tebliğ Taslağı’nı yayınladı. Konaklama Vergisi’nin nasıl uygulanacağı ve hangi tesislerin vergi kapsamında olacağı belli oldu. Vatandaşlar,  'Konaklama Vergisi ne zaman yürürlüğe girecek?, Konaklama Vergisi nedir?' sorularının yanıtını araştırmaya başladı.

Konaklama hizmeti sunan tesislerden alınacak verginin çerçevesini belirleyen Konaklama Vergisi, tesislerin sunduğu hizmet ve organizasyonlardan ise ayrı faturalandırma ile kapsam dışı bırakılacak.

Konaklama Vergisi Nedir?

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan hizmetler vergi kapsamında yer almayacak. Bu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması durumunda, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi alınmayacak. Vergi, konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.

Konaklama Vergisi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Hangi Tesislerden Konaklama Vergisi Alınacak?

Konaklama Vergisi yayla evi, misafirhane, termal tesis, apart otel, pansiyon, tatil köyü, motel ve otel gibi tesislerden alınacak.

Konaklama Vergisi Ne Kadar Olacak?

Konaklama vergisi matrahına KDV dahil edilmeyecek. Yasaya göre konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak. Cumhurbaşkanının, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye yetkisi var. Tam pansiyon konaklama yapılan bir otelde 5 bin liralık bir hizmette, konaklama vergisi KDV hariç 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bu durumda konaklama vergisi 100 liraya denk gelecek. KDV de yine 5 bin lira üzerinden hesaplanacak. Bunun da karşılığı 400 lira. Genel toplam konaklama ve KDV eklenerek hesaplanacak ve genel toplam 5 bin 500 lira olacak.