Söz FED'de! Yılın Son Faiz Kararı Açıklanıyor! Bugünkü Faiz Sonucu Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Söz FED'de! Yılın Son Faiz Kararı Açıklanıyor! Bugünkü Faiz Sonucu Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?
FED açıklamasından sonra altın fiyatlarına ne olacağını merak eden yatırımcılara uyarıda bulunan emtia ve altın analistleri, altının, faiz kararına duyarlı olduğunu vurguladı.Dün açıklanan ABD enflasyon verileri bildiğiniz...

FED açıklamasından sonra altın fiyatlarına ne olacağını merak eden yatırımcılara uyarıda bulunan emtia ve altın analistleri, altının, faiz kararına duyarlı olduğunu vurguladı.

Dün açıklanan ABD enflasyon verileri bildiğiniz üzere altın ve döviz piyasalarında sarsıntıya neden olmuştu.

Açıklanan veriler kapsamında daha sıkı koşullar, akaryakıt fiyatlarında gevşeme ve ekonomik büyümenin negatif yönlü oluşuyla, Kasım ayı enflasyon beklentisinin altında kalarak %7.1'e gerilemişti. Bu da ülkede son 1 yıldır gözlemlenen en düşük enflasyon rakamı olmuştu.

Şimdi ise Türkiye ve dünyadaki yatırımcılar gözünü ilerleyen saatlerde açıklanacak olan FED faiz kararına çevirmiş durumda. FED'in yıl sonu toplantısında vereceği son faiz kararında, 50 baz puanlık bir artış yapması öngörülüyor. Bu artış ise FED'in fon oranını %4.25-4.50 arasına çekmesini sağlayacak.

Powell'ın Mesajları 2023 İçin Çok Önemli 

Söz FED'de! Yılın Son Faiz Kararı Açıklanıyor! Bugünkü Faiz Sonucu Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Öte yandan piyasalar, merkez bankasının enflasyonu düşürmek için devam ettiği agresif tutumu yavaşlatmasını beklediğinden, Powell'ın konuşmaları kilit önem taşıyor. Çünkü Powell, daha önceki konuşmalarında agresif tutumlarını yavaşlatacaklarını söylemişti. Ancak yine de sürpriz bekleyen yatırımcılar da var.

FED Kararı Altın Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Emtia analistleri ve uzmanları, altın fiyatlarının, FED'in vereceği faiz kararına duyarlığı olduğunun altını çizdiler. FED, Eylül ayında, faiz oranlarının %4.6 ile zirve yaptığını görmüştü. Piyasalar ve CIBC kıdemli ekonomistlerinden Avery Shenfeld, FED Fon Oranı'nın %5'te zirve yapacağını öngörüyor.

Powell Tekrar Şahin Duruş Sergileyebilir 

Ayrıca Shenfeld, FED Başkanı Powell'ın 'güvercin' tavrını bırakıp, tekrar 'şahin' bir tavır sergileyebileceği uyarısında bulundu:

Powell’ın basın açıklamasında, piyasaların fiyatladığı şeyin tersine, büyümedeki yavaşlamanın enflasyonu 2024’te sabit tutmaya yetecek kadar gevşemesi için merkez bankacılarının bu sıkı duruşu 2023’e kadar sürdürmeleri gerekeceğini vurgulaması mümkün.

Altın Fiyatı Ne Durumda? 14 Aralık 2022 Altın Fiyatları

FED kararının açıklanmasından önce ons altın fiyatı, 1.800 dolarlık seviyeyi korumayı başardı. Gün içinde volatil seyreden ons altın, şu anda 1.807,42 dolar seviyesinde. Önceki kapanışı ise 1.810,62 dolardı.

Çeyrek altın fiyatı da aynı ons altın gibi düne göre düşüş yaşadı. Dün günü 1.795 TL'den kapatan çeyrek, şu anda 1.789 TL seviyesinde.

Gram altın fiyatı ise geçtiğimiz gün tarihi rekorunu kırdıktan sonra pek de kayıp yaşamadı. Dünü 1.085,20 TL seviyesinde kapanış yapan gram altın fiyatı, şu anda 1.083,05 TL seviyesinde.