Param Yok Diye Üzülmeyin! Hesaplara 2609 TL Yatırılacak

Param Yok Diye Üzülmeyin! Hesaplara 2609 TL Yatırılacak
2023 yılının gelişiyle beraber zamlı asgari ücret açıklandı. Asgari ücretin açıklanmasının ardından hemen her yardım ödemesine de zam geldi. Devlet tarafından verilen sosyal yardım ödemeleri arasında yer alan engelli aylığı...

2023 yılının gelişiyle beraber zamlı asgari ücret açıklandı. Asgari ücretin açıklanmasının ardından hemen her yardım ödemesine de zam geldi. Devlet tarafından verilen sosyal yardım ödemeleri arasında yer alan engelli aylığı engel durumuna göre farklılık göstermektedir. Yüzde 40 ile yüzde 69 arasında engellilik oranı bulunan vatandaşlara ve ayrıca yüzde 70 ve üzeri engellilik oranı bulunan vatandaşlara ve onlara bakan yakınlarına destek ödemesi yapılmaktadır. Engelli aylığı ödemeleri Ocak ayı itibariyle hesaplara yatırılacak.

2023 yılı asgari ücretine yüzde 54,4 oranında zam gelmesinin ardından yeni asgari ücret 8.506 TL olarak belirlendi. Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından engelli maaş zammı da belli oldu. 2022 yılında verilen engelli maaşı engel durumuna göre verilmektedir. 2022 yılında yüzde 40 ile yüzde 69 oranında engeli bulunan emeklilere 1124 TL, yüzde 70 ve üzerinde engel oranı bulunan engellilere 1687 TL ödeniyordu. 2023 yılında engelli aylığına zam yapıldı.

2023 Engelli Maaşı Ne Kadar?

Asgari ücrete zam yapılmasının ardından 2023 yılındaki asgari ücrete de zam yapıldı. Asgari ücret yapılan zammın yüzde 54,66 oranında olduğunu biliyoruz. Asgari ücrete zam yapıldıktan sonra engelli maaşına da zam geldi. Bu kapsamda yüzde 40 ile yüzde 69 oranında engel durumu bulunan engelliler için 1738 TL, yüzde 70 ve üzerinde engel durumu bulunan engelliler 2609 TL, engelli yakınına ise 1738 TL maaş verilecektir.

Engelli Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Her ayın belirli günlerinde yapılan engelli maaşı ödemeleri doğum tarihinin son rakamına göre yapılmaktadır. Bu kapsamda doğum tarihinin son rakamı 0 ile 5 olan kişilere her ayın 5. Günü, doğum tarihinin son rakamı 1 ile 6 olan kişilere her ayın 6. Günü, doğum tarihinin son rakamı 2 ile 7 olan kişilere her ayın 7. Günü, doğum tarihinin son rakamı 3 ile 8 olan kişilere her ayın 8. Günü, doğum tarihinin son rakamı 4 ile 9 olan kişilere her ayın 9. Günü maaş ödemesi yapılmaktadır. Engelli maaşı ödemeleri direk hesaba geçecek olmakla beraber başvuru yapıldıktan sonra ödenmektedir.

Kimler Engelli Maaşı Alabilir?

Engelli maaşı devlet tarafından engel durumu olan kişilere verilen bir ödemedir. Ev içerisinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olduğu ya da aynı tutardan fazla gelir sağlamasının mümkün olmadığı durumlarda bağlanmaktadır. Verilen maaş engel durumuna göre toplam engel oranı yüzde 40 ile yüzde 69 arasında olan kişiler engelli, toplam engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar ise başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli olarak kabul edilir. Bu engel oranına göre de kişilere ve onlara bakan kişilere para bağlanır.