Önce Sözlü Sonra Yazılı! Merkez Bankası'ndan Kritik Döviz Uyarısı Geldi

Önce Sözlü Sonra Yazılı! Merkez Bankası'ndan Kritik Döviz Uyarısı Geldi
Merkez Bankası, geçtiğimiz Mayıs'ta bankaları döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmelerine yönünde sözlü yönlendirmişti. Merkez Bankası, bugün yazılı uyarı da yaptı.Reuters'ta yer alan habere göre, Merkez Bankası (TCMB)...

Merkez Bankası, geçtiğimiz Mayıs'ta bankaları döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmelerine yönünde sözlü yönlendirmişti. Merkez Bankası, bugün yazılı uyarı da yaptı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara gönderilen yazıda, “Son zamanlarda yurtiçi bankalarımızın özellikle ileri saatlerde yurt dışı yerleşik bankalarla döviz alım satım işlemi yaptığı saptanmıştır. Bu konuda gereken duyarlılığın gösterilmesi, bankamız politikalarının etkinliği ve finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işleyişi açısından oldukça önemli olup, Bankalarımızın gerekli tedbiri almaları beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

TCMB Gerekli Adımlar Atılmazsa Devreye Girecek

Merkez Bankası, yazısında bankaların bu konuda gerekeni yapmaması durumda tedbir alacağını da kaydetti.

Öte yandan, banka yazısında bankaların yurtdışı yerleşiklere spekülatif amaçlı işlemlere dayanak teşkil edecek yüksek miktarlı TL gönderdiği ve bu tutarların dövize dönüştürüldüğünün de altı çizildi. Merkez Bankası, bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurtiçi piyasalarda yapmalarının olanaklı olduğunun iletilmesini ve önerilmesini talep etti.

Merkez Bankası, her iki konuda da gerekenlerin yapılmasını istedi ve aynı şeylerin sürmesi durumunda TCMB'ce “gerekli tedbirler alınacaktır” ifadesi ile uyarısına vurgu yaptı.