Morgan Stanley'den Şok Seçim Tahmini: Dolar 2023'ü Bu Seviyeden Kapatacak

Morgan Stanley'den Şok Seçim Tahmini: Dolar 2023'ü Bu Seviyeden Kapatacak
ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'deki genel seçimleri kim kazanırsa kazansın, dolar/TL için ilk aşamada artış öngördüğünü açıkladı. Seçimlere yaklaştıkça, yabancı yatırımcıların ve bankaların...

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'deki genel seçimleri kim kazanırsa kazansın, dolar/TL için ilk aşamada artış öngördüğünü açıkladı. Seçimlere yaklaştıkça, yabancı yatırımcıların ve bankaların Türkiye'ye olan ilgisi artıyor ve yabancı bankalar da seçim sonrasına ilişkin analizlerini yayınlamaya devam ediyor.

Aynı Politika Devam Ederse 36 TL'yi Görebilir

Britanya merkezli banka devi Standard Chartered, Türkiye'de seçimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kazanması ve mevcut ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda, dolar/TL'nin 36 seviyesine kadar yükselebileceğini öngörmüştü. Seçim sonucunda geleneksel ekonomi politikalarına dönülmesi halinde ise dolar için yıl sonu tahmini 20 TL yapılmıştı.

Ne Olursa Olsun 2023'ü 27 TL ile Kapatacak

Morgan Stanley analizinde de seçim sonrası her iki senaryo için de dolar/TL'nin yükseleceği öngörüsü paylaşıldı. Eğer muhalefet kazanırsa, dolar/TL paritesi Haziran'da hızlı bir şekilde 25 TL seviyesine yükselecek ve seneyi 27 TL seviyesinden kapatacak. AKP ve Erdoğan'ın zaferindeyse, dolar/TL ilk etapta yavaş bir şekilde yükselecek ancak seneyi yine 27 TL seviyesinden kapatacak.

Muhalefet Kazanırsa Dolar Önce Yükselir, Sonra Hızlı Düşer

Raporda hükümetin politikasının enflasyonu artıracağı ve yeni bir makro politika çözümü getirilene kadar 2024'te bir resesyonla sonuçlanacağı tahmini paylaşıldı. Muhalefetin kazanması durumunda ise ilk etapta dolar/TL'de 24'e kadar bir artış bekleniyor. Daha sonra artış hızı yavaşlayacak ve 2023 sonunda 25 TL seviyesine sabitleneceği öngörülüyor. Raporda ayrıca, muhalefetin kazanması halinde üç çeyreklik bir daralmanın ardından 2024 ikinci yarısından sonra hızlı bir toparlanma öngörülüyor.