Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiriyor! Memur ile Emekli Maaşı ve Asgari Ücret Yeniden Hesaplandı

Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiriyor! Memur ile Emekli Maaşı ve Asgari Ücret Yeniden Hesaplandı
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren maaş zammıyla alakalı açıklamalar geliyor. Asgari ücretli, memur ve emekli için enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi gündeme oldu.2023'e az bir zaman gelen milyonlarca vatandaş maaşların...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren maaş zammıyla alakalı açıklamalar geliyor. Asgari ücretli, memur ve emekli için enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi gündeme oldu.

2023'e az bir zaman gelen milyonlarca vatandaş maaşların ne kadar olacağını merak ediyor. Önceki günlerde TÜİK tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasıyla 4 aylık zam oranı kesinleşti. Ancak bu sene önceki Ocak'ta olduğu gibi yine enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi gündeme geliyor. Sene sonu ortaya çıkacak 6 aylık enflasyona bir ekleme yapılması, taban maaşların da yükseltilmesi söz konusu olacak. Kesin değerlendirme 6 aylık enflasyonun açıklanması ile yapılabilecek.

Bu kapsamdaki emekliler yılda iki kez enflasyon artışı alıyor. Bu oran da son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerinin Durumu Ne Olacak?

Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında son 6 aylık enflasyon oranı kadar artış yapılacak. 4 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı şu anda yüzde 10.84 olarak hesaplandı.

Buna Kasım ve Aralık aylarının enflasyonu da ilave edilmesinin ardından kesin rakam belli olacak. Ancak 6 aylık enflasyonun üzerine 5-10 puanlık bir refah payı eklenmesi de gündem olacak. Böylece emeklilerin maaş yükselişleri 6 aylık enflasyonun üzerinde olacak. Burada eklenecek refah payı artışının kaç puan olacağıyla alakalı alternatifli bir çalışma yapılacak.

Yıl sonu enflasyon hedeflerinden bir hesap yapıldığında refah artışı ile beraber Bağ-Kur, SSK emeklilerinin enflasyon artışının yüzde 30'u geçmesi bekleniyor.

Bağ-Kur ve SSK emeklilerine Temmuz ayında taban maaş artışı da yapılmıştı. En düşük maaş 3500 liraya  çıkartılmıştı. Ocak'ta 3 bin 500 TL olan taban maaşın da artırılması gündeme gelecek. Taban maaşın asgari ücretle eşitlenmesi noktasında yoğun talepler mevcut. Emeklilerin maaş dengeleri de gözetilerek bir taban maaşın belirlenmesi gündem olacak.

Memur ve Memur Emeklilerinin Durumu Ne Olacak?

Memurlar ve memur emeklileri de diğer emekliler gibi senede iki kez artış alıyor. Ocak ve Temmuz'daki artışlar toplu sözleşmede belirlenen oranlarla enflasyon farkından meydana geliyor. Memur ve memur emeklilerine Ocak'ta yüzde 8 oranında bir yükseliş yapılacak. Buna ek olarak da yüzde 7'nin üzerinden oluşan enflasyon farkı verilecek.