Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasaları Hareketlendirdi! Dolar ve Altın’da Flaş Gelişme

Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasaları Hareketlendirdi! Dolar ve Altın’da Flaş Gelişme
Bu kapsamda politika faizi %14’ ten %13’e daha sonra da %12’ e indirilmişti. Bu hafta ekim toplantısı yapan Merkez Bankası 150 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Dolar ve altın yatırımcısı Merkez Bankasının bu kararını yakından...

Bu kapsamda politika faizi %14’ ten %13’e daha sonra da %12’ e indirilmişti. Bu hafta ekim toplantısı yapan Merkez Bankası 150 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Dolar ve altın yatırımcısı Merkez Bankasının bu kararını yakından takip ediyordu. Dolar ve Altın’da nasıl bir gelişme olacak? İşte detaylar…

Ekonomi gündemini takip eden vatandaşlar Merkez Bankası’ nın bu hafta yapacağı toplantıyı dört gözle bekliyordu. Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantıda faiz kararını belirledi. Para politikaları kurulu Merkez Bankasının faiz kararını yayımladı. Merkez Bankası yaptığı toplantı ile politika faizini %12’ den %10.5’ e düşürdü. Bu karar ile dolar ve altın yatırımcısı yaşanan hareketliliği merak etti.

Merkez Bankası Faiz Kararı Piyasaları Hareketlendirdi!

ABD’ de açıklanan enflasyon oranları ve tarım dışı istihdam oranlarının ardından gözler Merkez Bankasının açıklayacağı politika faizine çevrilmişti. FED sayfasından toplantı tarihlerine bakıldığında ekim ayı için herhangi bir toplantı tarihinin olmadığı görülmüştür. Kasım ve aralık aylarında 2022 senesinin son toplantıları gerçekleşecek.

TCMB ekim ayı politika faizini açıkladı. Bu karar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı tek haneli faiz hedefine yaklaşıldığı da belirtildi. Hem ağustos hem de eylül ayında Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirmişti. Bundan dolayı bu ayki toplantıda da 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisi hakimdi.

Genel olarak beklenin olmadığını görüyoruz. Çünkü Merkez Bankası 100 baz puanlık faiz indirimine değil 150 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Bu karar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın tek rakamlı politika faizini hedefine daha da yaklaşıldığı ifade edildi. Bakalım bu karar piyasaları nasıl etkileyecek.

Dolar ve Altın’da Flaş Gelişme!

Ekonomi gündeminde Merkez Bankası’ nın yapacağı toplantı bulunuyordu. Bugün milyonlarca kişi bu toplantıdan çıkacak politika faizini kararına gözlerini dikmişti. PPK 150 baz puanlık faiz indiriminin yapıldığını açıkladı. PPK’ nın yayımladığı karar metninde, “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirimi döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’ nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” ifadeleri kullanıldı.

TÜİK’ in açıklamış olduğu enflasyon oranlarına baktığımız zaman %83’ün üzerinde görünüyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sene sonuna kadar politika faizini tek rakama indirme talimatı verdi. Dolayısı ile Merkez Bankası’ nın bu ay 150 baz faiz indirime kararını açıklaması ile bu talimatın sene sonuna kadar gerçekleşeceğini gösteriyor.

Merkez Bankası’ nın bu kararının ardından ekonomi uzmanları çeşitli yorumlarda bulundu. Bu bağlamda Ekonomi hocası Şenol Babuşcu Twitter hesabından, “Merkez Bankası Kasım ayı toplantısında da 150 baz puan düşürülerek Politika Faizi’nin gelecek ay % 9’a ineceğini şimdiden açıkladı” ifadelerini kullandı. Ekonomi yazarı Uğur Gürses sosyal medya hesabından, “Çok yazık; ücretini TL olarak alan, tasarrufunu TL, emeklilik birikimlerini TL tutanlar göz göre göre yoksullaştırılıyor. Gelecek bir yılda enflasyonu resmi belgelerde %25’te gören bürokratlar, faizi bugün 1.5 puan indirirken, gelecek ay da 1.5 puan indirerek %9’a çekecekler” ifadelerine yer verdi.

Merkez Bankası’ nın faiz kararını en çok da dolar ve altın yatırımcısı merak ediyordu. Dolayısıyla politika faiz kararı yakından takip ediliyordu. Bu bağlamda Merkez Bankası’ nın politika faiz kararını açıklamasının ardından dolar ve altında artış yaşandı. Özellikle haftaya değer kaybederek başlayan gram altın fiyatlarında yükselişin olduğunu ifade edebiliriz.