Kötü Haber: Şekere Zam Geliyor

Kötü Haber: Şekere Zam Geliyor
Yaşanan küresel ekonomik kriz sebebi ile vatandaşlar geçim sıkıntısı çekiyor. Vatandaşlar, her gün gelen yeni bir zam haberi ile daha da sıkıntıya düşüyor. Temel gıda ürünleri başta olmak üzere her kalemden pek çok ürüne...

Yaşanan küresel ekonomik kriz sebebi ile vatandaşlar geçim sıkıntısı çekiyor. Vatandaşlar, her gün gelen yeni bir zam haberi ile daha da sıkıntıya düşüyor. Temel gıda ürünleri başta olmak üzere her kalemden pek çok ürüne her gün zam geliyor.

Gündemden düşmeyen gıda fiyatları ile alakalı bir zam haberi daha geldi. Türkşeker, şeker fiyatlarına yüzde 8 oranında zam geldiğini aktardı.

Türkşeker'den Şeker Fiyatlarına Zam Duyurusu

Türkşeker, şeker fiyatlarına yüzde 8 zam geldiğini duyurdu. Bu sayede Türkşeker'in 50 kilogramlık şeker çuval fiyatı 750 TL'den yüzde 8 zam ile 810 TL seviyesine yükseldi. Türkşeker'in kilogram başına 15 TL'den verdiği şekerin fiyatı 16.20 TL'ye çıktı. Bu fiyatlara KDV dahil değil.

Türkşeker'in zam kararı kurumun internet sitesinde yayınlanmadı.

Piyasada şekerin çuval fiyatı 1.000 TL bandında ve özel sektör Türkşeker'in açıkladığı fiyattan çok sınırlı miktarda ürün tedarik ettiği için talep ettiği miktarda, ihtiyacının tamamını karşılayacak şekilde ürün bulamıyor.

Türkiye'nin günlük şeker ihtiyacı ortalama 8 bin ton civarında iken Türkşeker'in piyasaya verebildiği günlük miktar yaklaşık 1.000 ton ile sınırlı kalıyor.

Türkşeker'in dağıtım yerlerine gönderdiği bilgilendirmesinde, "2022-2023 pazarlama yılı şeker satışlarımız 10.10.2022'de başlayacak olup, ERP sisteminde tanımlanan fiyatlar üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda imalatçılara, kapasite raporu veya resmi kurumlardan alınan evraklarla satış yapılmaya devam edilecektir" ifadeleri yer aldı.

Şekere Ne Kadar Zam Geldi?

Şekerin bir yıllık fiyat farkında kilosu 6,5 TL’den 24 TL’ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL’den 1.100 TL’ye çıktı. Nisan'da marketlerdeki toz şekerin fiyatı 12 ile 15 TL arasında değişiyordu, Mayıs itibari ile ortalama şeker fiyatları 24 liraya kadar çıktı. Özellikle nisandan mayısa yansıtılan 2 kat fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için önceki ay 400 bin ton kamış ya da şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı.