Kiralık Konut Piyasasında Son Durum! Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2022 Notu Hazır

Kiralık Konut Piyasasında Son Durum! Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2022 Notu Hazır
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), "Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2022" raporunu kamuoyu ile paylaştı.BETAM'a göre, yurt genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatında...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), "Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Aralık 2022" raporunu kamuoyu ile paylaştı.

BETAM'a göre, yurt genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatında meydana gelen senelik artış oranı kasımda yüzde 168 olurken önceki senenin aynı döneminde 25 TL olan ülke geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 67 TL’ye çıktı.

Ayrıca, senelik kira artış oranı İstanbul’da yüzde 147,7, Ankara’da yüzde 150, İzmir’de ise yüzde 160 olarak kaydedildi.

Reel Kira Fiyatlarında Artış

Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 94,1 TL, Ankara’da 45 TL, İzmir’de ise 65 TL olarak tespit edildi. Reel kira fiyatları da Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde de yükseldi.

Kiralık konut talep göstergesi ekime kıyasla yüzde 19,6 düştü. Kiralık konut talebi ise önceki senenin aynı ayına göre yüzde 10,2 arttı.

‘Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı’ yurt genelinde ve 3 büyük şehirde düştü.

Kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık gösterge olan kapatılan kiralık ilan yaşı Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde fazlalaştı.

İncelenen verilere göre kiralık konut piyasasında durgunluğun hakim olduğu ifade edildi.

Yıllık Kira Artış Oranları Nasıl?

Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki senelik yükseliş oranları İstanbul’da ve İzmir’de artarken, Ankara’da geriledi. Yıllık kira fiyatı artış oranı 1 ayda İstanbul’da yüzde 145,6’dan yüzde 147,7’ye, İzmir’de ise yüzde 158,6’dan yüzde 160’a çıktı.

Yıllık kira fiyatı artış oranı 1 ayda Ankara’da yüzde 168,4’ten yüzde 150’ye indi.

Verilerdeki Düşüşler Devam Etti

Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı kasım ayında da düştü. Bu gösterge ekimden kasıma 2,9 puan düşerek yüzde 18,3'e geriledi.

Kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranındaki aylık değişimlerin detayları kiralık konut sayısının ve kiralanan konut sayısının düştüğü gerçeğini  ortaya serdi.

Geçtiğimiz aya kıyasla, kiralık ilan sayısı 228 bin 351’den 215 bin 260’a düşerek  yüzde 5,7’lik düşüş gösterirken, kiralanan konut sayısı da 48 bin 394’ten 39 bin 338’e inerek yüzde 18,7’lik gerileme kaydetti.