Kartlardaki Puanlar Siliniyor Mu? Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Tarih Verildi

Kartlardaki Puanlar Siliniyor Mu? Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Tarih Verildi
Yıl boyunca banka kartı, indirim kartları ve kredi kartlarından yaptığımız alışverişlerden elde ettiğimiz puanlar kartlarımızda birikiyor. Bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerine bağlı olarak bazen az bazen de yüksek meblağlarda...

Yıl boyunca banka kartı, indirim kartları ve kredi kartlarından yaptığımız alışverişlerden elde ettiğimiz puanlar kartlarımızda birikiyor. Bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerine bağlı olarak bazen az bazen de yüksek meblağlarda puan birikimleri elde ediliyor.

Öte yandan, mağaza ve markalarda kendilerine abonelik oluşturan müşterilerine yaptıklarını alışverişler karşılığında puan yüklemesi yapıyor. Vatandaşların bir kısmı puanlarını güncel alışverişlerde kullanmayı tercih ederken bir kısmı da puanlarına sene sonu alışverişlerde kullanmak için hiç dokunmuyor. Her yılın sonuna yaklaşıldığında ise çok sayıda vatandaş, 'Kredi kartımdaki puanlar ne olacak? Kartımdaki puanları ne zamana kadar kullanabilirim?' şeklindeki soruların yanıtını araştırmaya başlıyor. Peki, 2022 yılındaki kart puanlar ne olacak? İşte yanıtı...

2023 yılına az bir zaman kala kartta biriken puanların silinip silinmeyeceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

2022'nin bitmesine kısa bir zaman kala banka kartı, kredi kartı ve indirim kartlarında bulunan puanların silinmesine ilişkin tüketicilere yönelik uyarılar yapılmaya devam ediyor.

Kartlarda Biriken Puanlar Silinecek

Gıdadan akaryakıta, kozmetikten giyime neredeyse her sektörde kullanılan alışveriş kartlarında biriken milyonlarca liralık puanlar 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile silinecek.

Alışveriş yaparken tüketicilere indirim ve farklı avantajlar sunan alışveriş kartları için markalar müşterilerine bilgi mesajları atmaya başladı bile.

İndirim kartlarında da kredi kartlarında olduğu gibi alışveriş yaptıkça para yerine geçen puanlar birikiyor. Her marka belirli miktarlarda puanları müşterilerinin kartlarına yüklüyor. Biriken bu puanlar alışverişlerde para olarak kullanılıyor.

Tüketiciler biriken puan sayesinde kimi zaman alışverişi ücretsiz yapacak duruma geliyor. Öte yandan, biriken puan kadar indirimli alışverişte yapılabiliyor. Ancak puanların kullanılmaması durumunda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren toplanan ve karşılığı para olan bu puanlar bankaya veya kartı veren markaya kalıyor.

Banka Kartı ve Kredi Kartı Puanları Silinecek Mi?

Kredi kartı ve banka kartları içinse süreç biraz daha farklı işliyor. Her bankanın para puanları için son tarih sınırı birbirinden farklı oluyor. Bankalar 6 ila 24 ay arasında değişen sürelerde tüketiciye sınır koyabiliyor.

Bankadan bankaya değişen bu süreçler için müşterilerin bankalardan bilgi alması gerekiyor. Ayrıca bankaların mobil uygulamalarından da süre kontrolü yapılabiliyor.

Puanlar Kazanılmış Haklardır

Tüm bunlarla birlikte, Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun da konuya ilişkin açıklamaları dikkat çekti. Başkan Ağaoğlu, ''Tüketici açısından kamu kurum özel kurum ayrımı yok. Tüketicinin elde ettiği puanlar onun kazanmış olduğu haklardır.  Ayrıca tüketici kanununa göre tüketici sözleşmeleri süre sonuna kadar tüketici aleyhine değiştirilemez. Kanun açık çok net. Şayet önceden belirlenmiş bir tarih yoksa kazanılmış puanların silinmesi hukuka aykırı düşer. Yani bize iki ay sonra sileceğim yıl sonuna sileceğim gibi mesajlar geliyor ama bunların hukuki bir dayanağı yok.'' şeklinde konuştu.

Puanları Silinen Tüketici Ne Yapmalı?

Kart puanlarını silinmesinin ardından tüketicinin başvurabileceği yolları gösteren Ağaoğlu “Tüketici şayet bankasını değiştirir veyahut söylenen tarihte önceden bildirilmeyip sonradan bildiren tarihte puanları silinirse o puanların silinmesine itiraz edebilir. Şayet banka yada marka o puanları kendisine vermezse tüketici hakem heyetlerine internet üzerinden başvurarak ki bu yıl için 10 bin 390 lira gelecek yıl başında 11 330 liraya kadar tüketici hakem heyetleri verdikleri kararlar mahkeme hükümde kararlar olur. Hakem heyetine başvuran tüketici o silinen puanların karşılığının kendisine ödenmesini isteyebilir'' ifadelerini kullandı.