İkinci El Araç Satışlarında Son Durum! Yeni Bir İddia Ortaya Atıldı

İkinci El Araç Satışlarında Son Durum! Yeni Bir İddia Ortaya Atıldı
Yükselen döviz kurları, artan enflasyon, çip krizi derken sıfır araçlara ulaşmak zorlaşırken ikinci el araçların fiyatı hızlıca yükselmişti. Daha sonra Ağustos ayında ÖTV indirimi yapılacağının gündeme gelmesi otomobil...

Yükselen döviz kurları, artan enflasyon, çip krizi derken sıfır araçlara ulaşmak zorlaşırken ikinci el araçların fiyatı hızlıca yükselmişti. Daha sonra Ağustos ayında ÖTV indirimi yapılacağının gündeme gelmesi otomobil piyasasına durgunluk olarak yansımıştı.

Oto galericiler, ikinci el otomobil piyasasının, araç alacakların krediye erişmekte zorlandıkları için durgun zamanlar geçirdiği öne sürdü.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki hızlı artış durdu ancak ikinci el otomobil pazarlarında durgunluk sürüyor. Oto galericiler, taşıt kredilerine ulaşmakta zorluk yaşandığını belirtti.

Otomobil fiyatlarındaki yükselişin durması sebebi ile al-sat yapanların piyasadan çekildiğini söyleyen galericiler bunun piyasayı olumlu etkileyeceğini de ifade etti.

"Yüksek Modellerde Krediler Sınırlanıyor"

Taşıt kredisine ulaşmanın güçleştiğini ve bu durumun piyasalara durgunluk olarak yansıdığını söyleyen bir oto galerici, ‘’Taşıt kredilere ulaşımda güçlük çekiliyor. Kredilere ulaşmadaki zorluk piyasalara durgunluk olarak yansıyor. Parası olanlar orta sınıf bir otomobil alabiliyor. Yüksek modellerde krediler daha fazla sınırlanıyor. Bu sebeple de talepler de düşüyor’’ şeklinde konuştu.

"Bu Alıcılar Gerçek Biniciler"

İkinci el otomobil fiyatlarında artış olmadığını belirten oto galerici, "Önceki aylarda sıfır otomobillerde her ay yaklaşık yüzde 10 civarı yükselişler yaşanmıştı. Bu yükselişler yüzde 1’lere kadar indi. Eskiden al-sat yapanların sattığı araçlar, piyasalarda hareketlilik gibi görünürdü. Fiyat artışlarının düşmesi ile al-sat yapanlar piyasadan çekildi. Ayda 10-15 araç satan galericiler şimdi 4-5 araç satıyor, bu alıcılar gerçek biniciler" dedi.

MTV'deki Rakamda İndirim Bekleniyor

Motorlu Taşıtlar Vergisindeki (MTV) artış ile ilgili de konuşan galerici, "2023 için motorlu taşıtlar vergisindeki artış yüzde 122,93 olarak ifade edildi. Yakıt masrafları ve giderler oldukça arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 122,93 oranındaki yükselişi düşürme yetkisi bulunuyor. Bu rakamın düşürülmesini umuyoruz" şeklinde konuştu.