İcralık Borcu Olana Af Geldi! Eşit Taksite Bölünecek, Kolay Ödenecek

İcralık Borcu Olana Af Geldi! Eşit Taksite Bölünecek, Kolay Ödenecek
Gerçekleştirilen en geniş kapsamlı vergi borcu yapılandırmasına dair kanun teklifi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karar kapsamında artık vatandaşlar borçlarını; 12, 18, 24, 36 veya 48 ay eşit taksitle ödeyebilecekler.Peki...

Gerçekleştirilen en geniş kapsamlı vergi borcu yapılandırmasına dair kanun teklifi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan karar kapsamında artık vatandaşlar borçlarını; 12, 18, 24, 36 veya 48 ay eşit taksitle ödeyebilecekler.

Peki gelen düzenleme kapsamında hangi borçlar silinecek? Kimler vergi affından faydalanabilecek? İşte 2023 vergi affı ve tüm merak edilen detaylar...

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama kapsamında kamu alacaklarının yapılandırılmasına dair kanun teklifi kabul edildi. 2 bin TL'nin altındaki borçların hemen silinmesinin yanı sıra, diğer borçlar için de yapılandırmanın olacağı teklif TBMM'de onaylandı. Böylelikle de 2 bin TL'den fazla vergi borcu olanların taksitlerle afdan yararlanabileceği kesinleşti.

31 Aralık Öncesi Borçlar Siliniyor! 

Yapılan düzenleme kapsamında 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesine ait olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi de Nisan ayından Mayıs ayına uzatıldı. Ayrıca, 31 Aralık 2023 öncesindeki 2 bin TL ve altındaki tüm borçların silineceği de duyuruldu.

Yapılandırma Başvuruları İçin Son Haftalar!

İlk taksit ve peşin ödeme süresinin Mayıs ayından Haziran ayına uzatıldığı düzenleme kapsamında, yapılandırma başvuruları 31 Mayıs 2023'e kadar devam edecek. İlk taksit ve peşin ödemeler için de 30 Haziran 2023 tarihine kadar işlemler devam edecek.

Kimlerin Vergi Borcu Silinecek? 

Yapılan düzenleme tüm vergi, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları; daha önce yapılandırma düzenlemesinde hiç yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında olacak.

Ayrıca vergi affında depreme yönelik düzenlemeler de eklenecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu etkiler de dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında, başvuru ve taksit ödemeleri 1 ay ötelenecek.

Vergi Affında Borç Yapılandırma Faizi Ne Kadar?

Yapılandırmaya dair en çok merak edilen bir diğer konu ise yapılandırmaya uygulanacak olan faiz oranı oldu. Teklifte yer alan düzenlemeye göre, Yİ-ÜFE oranı aylık yüzde 0.75 baz alınacak. Bu da yıllık yüzde 9'a denk gelmiş olacak.

Vergi Affı Borç Yapılandırma Başvurusu 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden giriş yapılarak başvuru yapılabilecek olan sistemde kullanıcıların, e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapması gerekiyor. İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak kullanıcıların bağlı oldukları vergi dairesine şahsi ya da posta yoluyla başvurusundan sonra borç yapılandırma işlemlerini yapabilmesi mümkün.

İcralık Borcu Olan Rahat Nefes Alacak

Yapılan vergi affı düzenlemesi kapsamında vatandaşlar, icralık borçlarını da taksitle ödeyebilecekler. Mahkeme kararı ile takibe alınan ve icralık olan borçlar da yine taksitlendirilebilecek. Böylelikle icra takibine düşmüş olan vatandaşlar da vergi affından yararlanarak borçlarını ödeyebilecek.